Hlavní obsah

Rozpory? S trenérem Novákem jsme v pohodě, bude mě koučovat, prozradila rychlobruslařka Erbanová

Heerenveen/Praha

Na konci minulé sezóny se nerozcházeli zrovna jako nejlepší přátelé. Rychlobruslařský kouč Petr Novák nenesl lehce, že Karolína Erbanová, kterou si vypiplal, odchází trénovat do Nizozemska. Čas, zlepšující se výsledky Erbanové, která neskrývá, že si přivezla do země tulipánů a větrných mlýnů dobré základy, ostré hrany obrousil. Nyní se sešli v Heerenveenu, kde se od čtvrtka jede mistrovství světa na jednotlivých tratích... „Jsme v pohodě, bude mě na mistrovství světa koučovat,“ prozradila v rozhovoru pro Sport.cz a Právo dvaadvacetiletá rychlobruslařka, která poráží i nizozemské hvězdy.

Foto: Profimedia.cz

Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Článek

V neděli jste v Heerenveenu vybojovala na kilometr ve Světovém poháru bronz. V pátek vás čeká na stejné trati i distanci mistrovství světa. Může to pro vás být výhodou?

Je pravda, že v Heerenveenu jezdím často, znám dobře tuto halu, je tu kvalitní led. Cítím se tady dobře a forma je také solidní. Po náročném víkendu jsem si dobře odpočinula. Když se to všechno sečte, výhoda by to být mohla. Dopředu ale neodhadnete, jak se samotný závod vyvine.

V neděli jste v nejsilnější konkurenci potvrdila, že umíte zajet na medailové pozici. Cítíte šanci na stupně vítězů i na světovém šampionátu?

Věřím si, ale musí se všechno pozitivně sejít. Pokud ale mohu reálně myslet na medaili, tak právě na kilometru. Už dlouho mám tuhle trať jako svoji nejoblíbenější a jde mi nejlépe.

Na pětistovce vám ale chyběla ke stupňům vítězů jediná setina sekundy. Co vám na téhle trati chybí k tomu, abyste vystoupila na stupně vítězů?

Technicky nezvládám tak dobře první stovku, která rozhoduje o závodě.

Na kilometru to nevadí?

Ten se rozbíhá do zatáčky a tu už zvládám technicky i rychlostně. Cítím se na ni prostě lépe.

Trenér Petr Novák říkal, že vás bude na šampionátu koučovat. Znamená to, že napětí, které mezi vámi panovalo po vašem odchodu do Nizozemska, už pominulo?

Už je to mezi námi v pohodě. On mi dal výborné základy, na nichž jsem tady mohla hned začít stavět, i když tréninky jsou trochu jiné.

Potkali jste se už v Heerenveenu?

Nejednou, vždyť bydlíme na stejném hotelu. S Martinou Sáblíkovou jsme mezi sebou nikdy žádný problém neměli, je tu i Nikola Zdráhalová. Popovídáme si, probereme věci jako holky, zajdeme na kávu. Vždyť všechny jedeme za Českou republiku.

Potkáte se s Martinou Sáblíkovou na patnáctistovce, nebo tuhle trať vynecháte?

Pokud se nestane nic mimořádného, tak ji pojedu. Kvalifikaci jsem si vyjela. Žádné velké ambice si nedělám, ale pro mne je patnáctistovka výborný silový trénink na kilometr.

Nizozemská média hodně řeší odchod superhvězdy Ireen Wüstové z týmu, za který obě jezdíte. Ona tvrdí, že nejde o nic jiného, než že potřebuje trénovat s muži. Prozradíte jako její kolegyně, co za tím opravdu je?

Spekulace médií mě nepřekvapují. Vždycky za takovými záležitostmi něco hledají, co tam třeba vůbec není. To je i případ Ireen. V týmu je pár měsíců a rozhodla se skutečně odejít proto, že potřebuje mužský sparing a v našem týmu je jen devět děvčat, nejsme ani rozdělené na sprinterky a specialistky na dlouhé tratě. Ireen je fenomén, je někde jinde, než my ostatní, o level výš. I když jsme opravdu dobrá parta, sedli jsme si, situace není pro Ireen příjemná. Musí hodně trénovat individuálně, protože žádná z nás ji nestačí a neprožene tak, jak by potřebovala. Nic jiného za tím opravdu není.

Bude vám chybět?

Bude a hodně moc, protože to tady byla moje nejlepší kamarádka. Ireen je nejen vynikající rychlobruslařka, obrovský profík, ale i báječný člověk.

Reklama

Související témata: