Hlavní obsah

Novák v Heerenveenu nesleze z ledu, bude koučovat Sáblíkovou i Erbanovou

Heerenveen

Trenér Petr Novák obrazně řečeno na rychlobruslařském mistrovství světa v Heerenveenu nesleze z ledu. Vstoupí na něj jako kouč ve čtvrtek při závodě Martiny Sáblíkové na tři kilometry (od 18:00), bude koučovat i Karolínu Erbanovou na krátkých tratích a skončí až v neděli v podvečer po světové premiéře závodu s hromadným startem. „Příjemné je, že v každém závodě budou Martina i Karolína ve hře o medaili,“ pochvaloval si trenér.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák

Článek

Sáblíková před necelými čtrnácti dny končila závod Světového poháru se silnou virózou a zánětem průdušek. V Heerenveenu už trénuje naplno a podle kouče má formu. „Martina je zdravotně v pořádku a připravená na šampionát. Z Hamaru jsme se nejprve přesunuli do Inzellu, kde už po té silné viróze trénovala. Zpočátku na trenažéru a kole, aby nebyla na ledě, kde je zima. Do Heerenveenu jsme přijeli v neděli, a od pondělí trénuje naplno na ledě. Formu neztratila. Uvidíme při závodech, jak na tom opravdu je.,“ pravil s mírnou opatrností Novák.

„Přihlášená je na čtyři distance, tři a pět kilometrů, patnáctistovku a závod s hromadným startem, který se jede na světovém šampionátu premiérově. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, pak by tu měla odjet čtyři závody. Mohla by jet i kilometr, ale do toho nepůjdeme. Naší hlavní prioritou je závod pět kilometrů. Rádi bychom, aby bojovala o stupně vítězů, nejlépe o ten nejvyšší. Samozřejmě ambice má i v dalších disciplínách. Neumí jezdit pomalu,“ zdůraznil kouč vlastnost, která Sáblíkovou dovedla k nejednomu triumfu.

Wüstovou by bral do týmu

S Karolínou Erbanovou se začátkem sezóny nerozcházel v nejlepším, když mu oznámila, že jde trénovat do Nizozemska. Teď už je mezi nimi vše v pořádku. „Karolínu budu koučovat na kilometru, pětistovce i patnáctistovce, takhle jsme se domluvili. Světový šampionát je nco jiného, než Světový pohár, kde si ji koučuje nizozemská trenérka z jejich klubu. Mezi námi je vše v pořádku. Kája mi dělá radost. Poráží nizozemské sprinterky. Minulý týden tady na Světovém poháru prohrála na kilometru jen s Leenstraovou. Má dobré základy, odešla od nás dobře připravená a zlepšuje se,“ pochvaloval si Novák.

K situaci v nizozemském týmu, kdy superhvězda Ireen Wüstová oznámila odchod o trenérky Timmerové, se nechtěl Novák nijak vyjadřovat, jen v žertu poznamenal: „Wüstovou bych do Novis Teamu vzal, ale nebudu Martině přivádět takovou konkurentku, i když by bylo zajímavé, kdyby se připravovaly spolu. I když jsou největší soupeřky, vycházejí spolu dobře, asi by si vyhověly a oběma by to pomohlo.“

Vážně pak dodal: „Dorůstají nám juniorky. Nikola Zdráhalová tu pojede závod s hromadným startem a v osmnácti letech, ve své první sezóně mezi seniorkami, se v Hamaru probojovala do desítky. Nahoru jde šestnáctiletá Natálie Kerschbaummayrová. Za rok dva dáme dohromady silný tým a budeme bojovat i v této disciplíně o přední umístění a olympiádu.“

Kdy jedou Češky na MS
Čtvrtek
18.00: 3000 m Sáblíková
Pátek
18.00: 1000 m Erbanová
19.53: 5000 m Sáblíková
Sobota
14.57: 500 m I. Erbanová
16.32: 500 m II. Erbanová
Neděle
14.00: 1500 m Erbanová, Sáblíková
16.19: Hromadný start Sáblíková, Zdráhalová.
Časy začátků disciplíny může pořadatel posunout. Čísla I. a II. u závodu na 500 m znamenají první a druhou rozjížďku, jejich časy se sčítají. ČT Sport vysílá přímo závody, v nichž startuje Sáblíková, jen závod s hromadným startem jde ze záznamu od 21:55 h. Sobotní pětistovka Erbanové bude ze záznamu týž den od 20:25.

Reklama