Hlavní obsah

Velké sportovní organizace by se měly podílet na koncepci sportu

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD) vyzval Český olympijský výbor (ČOV), Českou unii sportu (ČUS) a další velké sportovní organizace, aby se podílely na přípravě nové koncepce sportu. Jeho úřad totiž připravuje materiál, který by měl především stanovit zásady financování v letech 2016 až 2020.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bankovky na ilustračním snímku.

Článek

Finanční prostředky směřované do sportu by se měly dostávat k samotným sportovcům na základě jasných parametrů, už by se neměly ztrácet v nepřehledném systému. "Podstatou nové koncepce je zejména to, aby měla každá vynaložená koruna zcela konkrétní a dohledatelný účel a konkrétního příjemce. Sportovci by měli osobně pocítit, že konečně nastala změna k lepšímu a že peníze určené sportovcům k nim také dorazí," uvedl ministr.

Financování sportu by mělo být adresné, přehledné a průhledné. Ministerstvo tak chce navázat na kroky, které už učinilo v loňském roce. Tehdy v zájmu transparentnějšího financování zřídilo jako poradní orgán Národní radu pro sport a spustilo nové dotační programy. Přehled všech dotací je také veřejně přístupný.

Na základě nové koncepce financování sportu plánuje ministr žádat o další tři miliardy korun pro sport, což by znamenalo zhruba zdvojnásobení současných dotací pro sport ze strany ministerstva školství.

Vedle ČOV a ČUS by měly návrhy a připomínky do konce března předkládat i další zastřešující sportovní organizace a svazy jako Sdružení sportovních svazů ČR a Česká obec sokolská. Pak se k ní vyjádří členové Národní rady pro sport, poslanci a senátoři.

Reklama