Hlavní obsah

Místo zlatých tulipánů vykvetla růže z Vysočiny

Heerenveen

Hala Thialf v Heerenveenu, která je Mekkou světového rychlobruslení, byla ve čtvrtek večer překvapivě poloprázdná. Přitom rychlobruslení je v Nizozemsku národní sport už od dob, kdy kanály zamrzaly, a jezdilo se po nich na bruslích. Jenže... Všední den není pro Holanďany ideální a navíc ceny vstupenek na závody světového šampionátu na jednotlivých tratích jsou vysoké. To, že titul neobhájí domácí hvězda Ireen Wüstová, nikdo předem tušit nemohl.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková vypálila rybník nizozemským rychlobruslařkám a v Heerenveenu si na trati 3000 metrů dojela pro nejcennější kov.

Článek
Fotogalerie

Měl to být závod Wüstové, odveta za prohru na posledním závodě Světového poháru v Hamaru. V hale Thialf měla dokázat, že na své tříkilometrové trati a na svém domácím oválu je neporazitelná.

V poslední rozjížďce si s ní však pohrála Martina Sáblíková. A ani další nizozemská reprezentantka Marije Jolingová na českou ledovou královnu nestačila. Místo zlatého tulipánu „kvetla" na nejvyšším stupínku růže z Vysočiny a hrála se česká hymna. A na křečovitém úsměvu Ireen Wüstové bylo znát, že porážku neskousla, ani s novináři nechtěla mluvit.

Tradiční kapela dokázala skupinky diváků rozproudit svými šlágry. V poloprázdné hale byli slyšet a vidět i čeští fanoušci. „I když pořadatelé posunuli starty na podvečer, lidé jsou ještě v zaměstnání. Zažili jsme to i při jiných závodech v Heerenveenu. Plno bude o víkendu, to bude ta pravá atmosféra," vysvětlila Martina Sáblíková poloprázdné tribuny.

Sáblíkové však po jejím triumfu tleskali i domácí fanoušci, a když objížděla s českou vlajkou na krku ovlál, mávala i jim. Trenér Petr Novák vše pozoroval s blaženým úsměvem.

„Po kilometru už jsem věřil, že Martina vyhraje. Wüstová v jeden moment takticky zpomalila, aby se dostala za Martinu, nabrala rychlost a ujela jí, jenže Martina to zvládla a už ji nepustila," liboval si kouč a dodal: „Miluji tahle vítězství, když se hraje česká hymna. Už nebrečím, ale zpívám ji. Dobře se připravíme i na páteční pětku, abychom si ten ceremoniál mohli zopakovat."

Češky možná pojedou týmovou soutěž

Hlavní skupinka českého Fan klubu Martiny Sáblíkové je ve dvanáct a půl tisícové hale očekávána v pátek večer. Má tu už svůj sektor. Jádro fanklubu je z její rodné Vysočiny. Ale nejen odtud... Nejdál to asi měli manželé Dřímalovi z Valtic.

„Jezdíme, kdykoliv nám to čas dovolí. Skoro půl dne v autě jsme zvládli v pohodě. Samozřejmě fandíme hlavně Martině, ale i ostatním děvčatům," říkal unavený, ale spokojený Zdeněk Dřímal. „Máme tu dceru Elišku, která závodí jako juniorka za Novis Team. Těžko říct, jestli pojede. Český tým je tu na sobotu jako první náhradní a dcera je tou třetí do týmu," dodala maminka Eliška Dřímalová.

Jestli Češky pojedou, se uvidí v pátek večer. „Pokud to vyjde, jeli bychom ve složení Martina Sáblíková, Nikola Zdráhalová a Eliška Dřímalová, tedy se dvěma juniorkami," konstatoval kouč Petr Novák.

Družstva se jedou v sobotu bezprostředně po pětistovce, což by pro Karolínu Erbanovou nebylo nejlepší, proto o ní trenér neuvažuje. Nic jiného za tím není, na kilometru ji bude koučovat. Navíc soutěž družstev je spíš pro specialistky na dlouhé tratě, než sprinterky a Erbanová dojede pětistovku pár desítek minut před startem týmové soutěže. „Výhledově počítám pro týmy se zmíněnou trojicí a Natálií Kerschbaummayrovou. Věřím, že se probojujeme i na příští zimní olympiádu," podíval se do tři roky vzdálené budoucnosti Novák.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články