Hlavní obsah

Sáblíková má o soupeřku méně. Wüstová pět kilometrů nejede!

Heerenveen

Dnešní večerní závod na pět kilometrů na rychlobruslařském mistrovství světa v Heerenveenu vynechá nizozemská superhvězda Ireen Wüstová. Rozhodla se tak po tvrdé čtvrteční porážce od Martiny Sáblíkové na třech kilometrech.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková oslavuje na MS v nizozemském Heerenveenu triumf v závodě na 3000 metrů.

Článek

Čtvrteční pozdně večerní los poslal do předposlední rozjížďky na pět kilometrů Martinu Sáblíkovou do přímého souboje s Kanaďankou Ivanií Blondinovou, závěrečnou dvojici tvoří Němka Claudia Pechsteinová a domácí Jorien Voorhuisová. „Pechy zajela trojku výborně, má formu, bude hodně nebezpečná. Na těžkém ledě to bude velký boj. Jsou tu i další soupeřky, s nimiž musím počítat,“ vzala Sáblíková situaci bez emocí.

V pátek se chce co nejlépe před závodem vyspat. „Pojedu někdy v půl desáté, to už jsem jindy v posteli. Mám ale dost prostoru se připravit. Na trénink máme téměř celé odpoledne, i pak si mohu odpočinout. Únavy se neobávám, i když mě ve čtvrtek večer bolely nohy. Trenér (Petr Novák) říká, že naopak budu dobře rozjetá,“ dodala už jedenáctinásobná mistryně světa. Závod na pět kilometrů startuje ve 20 hodin, ale mezi jízdami budou i úpravy ledu, proto Sáblíková pojede kolem půl desáté večer. Závod přímo vysílá ČT Sport.

Erbanová v poslední rozjížďce

Sprinterka Karolína Erbanová před sebou má svoji nejlepší disciplínu, závod na jeden kilometr. „Při Světovém poháru jsem v Heerenveenu zajela třetí místo. Formu cítím dobrou a na tomto oválu se připravuji. Věřím, že medaile by mohla vyjít,“ říkala se zdravou sebedůvěrou Erbanová, která před sezónou odešla trénovat do Nizozemska, ale v závodě ji bude koučovat trenér české reprezentace Petr Novák.

Wüstová, která se odhlásila z večerní pětky, naopak soustředí všechny síly na kilometr, který také umí. Vidí v něm šanci na medaili, a podle nizozemských médií věří ve zlato. Los ji svedl v poslední rozjížďce právě s Erbanovou. Taktika české závodnice tak bude jasná. Držet se největší favoritky závodu. Šance na medaili tak bude ještě větší. Závod na jeden kilometr odstartuje první dvojice už v 18 hodin.

Reklama