Hlavní obsah

Adrenalin nad Perským zálivem. Takhle se Šonka chystá na start Red Bull Air Race

Praha

Posílený skvělým výsledkem ze závěrečného závodu minulé sezóny už netrpělivě vyhlíží start té letošní. Pilot Martin Šonka v sobotu v Abú Zabí vstoupí do nového ročníku extrémního akrobatického seriálu Red Bull Air Race s touhou atakovat v každém podniku stupně vítězů.

Martin Šonka trénoval v Abú ZabíVideo: Red Bull

 
Článek

Bývalý krotitel armádních gripenů se loni v závěrečném podniku sezóny na Red Bull Ringu v rakouském Spielbergu dostal poprvé v seriálu na stupně a dobré ví, že třetí místo je pořádný závazek. „Nepřipadá mi ale, že by na mne někdo nějak extra tlačil. To jenom já jsem netrpělivý a největší očekávání mám sám od sebe. Je ale opravdu těžké dostat se dnes na stupně vítězů, protože všichni, kdo jsou tady, jsou hrozně rychlí," hlásil z Abú Zabí.

Trať nad tyrkysovou vodou Perského zálivu má už Šonka dobře nalétanou, jak je ostatně vidět na videu pořízeném z kokpitu letadla českého pilota. „Mám tuhle trať rád. Je rychlá. Není příliš technická, důležité však je najít opravdu dobrou letovou dráhu a zdokonalit ji," líčil a prozradil, že významným faktorem ovlivňujícím závod je pouštní vítr, který dokáže podmínkami nad zálivem pěkně zamíchat.

Nový ročník Red Bull Air Race startuje ve Spojených arabských emirátech v sobotu (finále od 13 hodin v přímém přenosu na ČT Sport). V průběhu sezóny pak piloti roztočí vrtule svých strojů v Japonsku, Rusku, Maďarsku, Velké Británii, Rakousku a Spojených státech, kde 18. října seriál vyvrcholí v Las Vegas.

Reklama

Související témata: