Hlavní obsah

Nejkrásnější smolný pátek zažil kouč rychlobruslařek Novák

Heerenveen

I když byl pátek třináctého, kouč české rychlobruslařské reprezentace Petr Novák zažil na mistrovství světa v Heerenveenu jeden z nejkrásnějších dnů svojí kariéry. V podvečer Karolína Erbanová vybojovala bronz na kilometru a o tři hodiny později potvrdila Martina Sáblíková svoji suverenitu, když triumfovala na pětikilometrové trati. A kouč se blaženě usmíval. Měl proč - na obou medailích má velký podíl.

Foto: Karel Felt, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák na MS v Heerenveenu.

Článek

„Bronz Karolíny? Nemám k tomu co říct, super! Ještě před startem jsme s její klubovou trenérkou Marianne Timmerovou řešili, co bude, když do první zatáčky přijedou obě najednou. Řekl jsem jí, že si to pohlídáme. Věřil jsem, že Karolína vyjede z velké zatáčky před Wüstovou, což se stalo, takže problém nakonec nenastal," těšilo trenéra.

„Marianne mi říkala, že Karolína může být celkově třetí. Pro ni bylo zvláštní, že měla na dráze dvě klubové závodnice, ale nic nového to zase nebylo. Uvěřil jsem tomu po startu a prvním kole, kdy si Karolína vytvořila velký náskok. Nesměla prohrát s Wüstovou, ale mohla si dovolit v závěru i pomalejší čas," okomentoval šťastný Novák závod Erbanové.

Snem pět medailí z jedné olympiády

Osm let Novák připravoval Erbanovou, která před sezónou odešla do Nizozemska. „Trenér Novák má na tomhle bronzu obrovský díl," zdůraznila Karolína Erbanová po závodě a rozhodně nešlo o zdvořilostní frázi. Kouč také zbytečně skromně nezastíral, že na úspěchu cítí podíl.

„Je to tak. Vybojovat bronz na mistrovství světa za osm měsíců přípravy nejde. To je prostě fakt. Mám z toho radost, protože osm let jsem ji přesvědčoval, že má na to, aby udělala medaili. Od nás odešla s dobrými základy, dozrává, je disciplinovanější. Může být ještě lepší a získat medaili i na olympiádě. Třeba se ještě dožiju těch pěti olympijských medailí, o nichž jsem kdysi hovořil," říkal se spokojeným úsměvem kouč české rychlobruslařské reprezentace.

„Dokazujeme, že jsme jeden z nejúspěšnějších sportů, což je pro mne fantastické a je to i argument pro vybudování rychlobruslařské haly u nás. Vyrůstají nám totiž další talenty," dodal s tím, že na výstavbu umělého oválu je vypsána i veřejná sbírka a existuje mecenáš, který je ochoten její výstavbě výrazně pomoci.

Medaile prý ještě přibudou

Zatímco Martina Sáblíková se lekla výborného času nizozemské závodnice Carlijn Achtereekteové (6:54,49 min.), kouč Novák zůstal klidný. Své svěřenkyni věřil.

„Když jsem viděl, jak závod rozjela a jak rychle jezdí jednotlivá kola, věřil jsem ve zlato. Martina byla nervózní, ale řekl jsem jí, ať si to srovná v hlavě a jede. Od třetího kilometru jsem na ni křičel, že jede na zlato. To se také potvrdilo. Navíc dosáhla velmi kvalitního času 6:52,72 minuty, což je jeden z nejlepších výsledků na tomto oválu. Prostě jsem o ní nepochyboval," liboval si kouč, který má na odhad časů nos. Dle zkušeností jeho předpovědi vycházejí.

Před sebou má v sobotu závod na pět set metrů, v němž bude opět koučovat Erbanovou. Společně se Sáblíkovou se potkají v nedělní patnáctistovce. Nikola Zdráhalová pak pojede s dvanáctinásobnou mistryní světa závod s hromadným startem.

„Martina má šanci na medaile v obou nedělních závodech. Na hromadný start jsem vymyslel taktiku - buď vítězství, nebo nic. A Karolína: Ta zase může překvapit na pětistovce. Věřím, že máme na to, abychom medailovou sbírku ještě rozšířili," usmíval se Petr Novák.

Reklama