Hlavní obsah

Na druhé pětistovce už mi chyběly síly, přiznala Erbanová

Heerenveen

Po pátečním senzačním bronzu na kilometru bojovala dvaadvacetiletá Karolína Erbanová v sobotu na světovém rychlobruslařském šampionátu v Heerenveenu na poloviční trati. Obě jízdy zajela solidně a skončila celkově sedmá, což je její nejlepší umístění na této trati na MS. Přesto nebyla se svým výkonem úplně spokojená...

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová v rozhovoru s novináři

Článek

Po dvou sprintech na pět set metrů jste skončila sedmá. Jste s výsledkem a výkonem spokojená?

S první pětistovkou proti Floor van den Brandtové celkem ano. O moc rychleji jsem v Evropě zatím nejela, čas 38,283 sekundy je dobrý. Už mi soupeřky neujíždějí o sekundu, jedu také stabilně. S druhou jízdou proti Jekatěrině Ajdovové to bylo horší, čas 38,339 je pomalejší, ale celkově jsem se udržela na sedmém místě, což je pěkné umístění. Ale vím, že to mohlo být lepší. Mám na víc, byl to takový můj průměr. V součtu s pátečním bronzem na kilometru jsem ale spokojená. Snažím se i z pětistovky vzít to pozitivní, že už mi nelítají časy nahoru a dolů, není mezi nimi takový rozdíl, jako dřív.

Co vám ve druhé jízdě chybělo?

Už jsem cítila ten páteční kilometr, do kterého jsem dala úplně všechno. Chyběly hlavně mentální síly. Soustředila jsem se na kilometr, který beru jako svoji hlavní disciplínu, na víc než sto procent. Moc jsem toho také nenaspala, chyběly trochu i fyzické síly. Ale to není výmluva, prostě fakt, všechny tu takhle závodíme. Beru to jako cennou zkušenost.

Je pětistovka, kromě délky trati, jiná než kilometr?

Pro mne je technicky náročnější. Potřebuji zlepšit rozběh, stlačit čas na první stovce o dvě desetinky. Od první stovky se odvíjí celý závod. Sílu na to mám, ale musím ji zkoordinovat s technikou. Myslím si, že je to reálné, ale nepůjde to hned, je to o jiné technice jízdy. Věřím, že i na pětistovce budu bojovat o medaili. Na kilometru se startuje do zatáčky, což mi vyhovuje, na pětistovce se startuje do rovinky. Ale není všem dnům konec.

Startujete raději z vnější dráhy nebo vnitřní?

Dřív jsem měla raději vnitřní, teď je to spíš naopak. Vnitřní zatáčku musíte projet víc technicky. Dokáže mě to vybičovat, takže raději startuji na vnější straně oválu.

V neděli vás čeká patnáctistovka. Jaké v ní máte ambice?

Budu upřímná, žádné velké, jsem realistka. Chci si šampionát užít a nedělní závod beru jako přípravu na kilometr. Dá se tam najít hodně společného. Na šampionátu jsem dokázala víc, než se možná ode mě čekalo. Věřila jsem, že mám šanci na bronz na kilometru, ten jsem získala a už mi ho nikdo nevezme.

Reklama

Související témata: