Hlavní obsah

Kouč Novák si mnul ruce. Rychlobruslení má superhvězdu, hvězdu i novou hvězdičku

Heerenveen

Trenér české rychlobruslařské reprezentace Petr Novák odjížděl z heerenveenského oválu Thialf spokojený. Martina Sáblíková vybojovala zlaté medaile na tři a pět kilometrů a přidala čtvrté místo v patnáctistovce ve svém nejlepším čase na evropském kontinentu. Karolína Erbanová získala na kilometru bronz, svoji první medaili mezi seniorkami. A osmnáctiletá Nikola Zdráhalová vybojovala v závodě s hromadným startem bodík, který ji posunul ve výsledkové listině dokonce před českou ledovou královnu. „Díky, dráho,“ loučil se zkušený trenér s nejslavnější rychlobruslařským oválem na světě.

Foto: Karel Felt, Právo

Trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák na MS v Heerenveenu.

Článek

„Opravdu jsem absolutně spokojený. Samozřejmě největší radost mám ze dvou zlatých medailí a bronzu, ale vážím si i čtvrtého místa na patnáctistovce, protože to bylo ve skvělém čase a k další medaili chybělo pět setin sekundy. Moc mě potěšila také Nikola Zdráhalová. Jela odvážně, splnila úkol tím, že získala v bodovačce hromadného závodu jeden bod. Má perspektivu,“ liboval si.

I když Martina Sáblíková skončila v závodě až ve druhé desítce, odmítl mluvit o zklamání. „Vůbec ne! Po patnáctistovce, do které dala všechny síly, jsem zvažoval, že ji z hromadného startu odhlásím. Vždyť do dalšího startu zbývaly dvě hodiny. Ale chtěla ho jet, tak jsme si řekli taktiku a tu se snažila splnit maximálně, pak jí došly síly, to je logické,“ dodal.

Sáblíková se dvakrát pokusila o únik. Nevyšlo to. „Martina ukázala, že může bojovat o medaile nejen na patnáctistovce, ale i v závodě s hromadným startem. Musíme ale změnit taktiku. Je schopná se soupeřkami finišovat. Některé závodnice se už na tenhle závod vyloženě specializují. Prostě nebude tahat Holanďanky a další za sebou. Pojede za ní Nikola, která roste každým závodem, nebo se prostě schová jako jiné a vyrazí třeba v předposledním kole. Získat medaili i v tomhle závodě je v jejích silách,“ vysvětlil, kam se ubírají jeho myšlenky.

Sen o hale stále trvá

České rychlobruslařky ukázaly v Heerenveenu, že patří do světové špičky. Sáblíková je královnou na dlouhých tratích. Erbanová patří do absolutní špičky na krátkých. Zdráhalová v osmnácti roste závod od závodu. „Letos se ohromně zlepšila. Má předpoklady nejen v závodě s hromadným startem. A je tu ještě šestnáctiletá Eliška Dřímalová. Máme na čem stavět,“ říkal spokojený kouč.

Novák má ale ještě dva sny... „Jeden je olympijský. Věřím, že dokážeme postavit i družstvo a na příští olympiádu se kvalifikovat. A pak se možná splní i to, co jsem už dříve říkal. Můžeme z jedné olympiády přivézt i pět medailí. Ten druhý sen je rychlobruslařská hala. Hovořil jsem s člověkem, který má peníze i významné politické postavení. Nemluví do větru. Budu s ním v brzké době jednat. A není vyloučeno, že první skutečné kroky ke stavbě začnou už letos. Dokonce jsme vyhlásili veřejnou sbírku, takže přispět může každý, kdo nám halu přeje. Výše není důležitá, každá koruna, ale hlavně ta psychická podpora, bude dobrá,“ zdůraznil Petr Novák.

Reklama

Související témata: