Hlavní obsah

Judisty čeká mistrovství Evropy v Baku v rámci Evropských her

Baku

Mistrovství Evropy judistů proběhne v červnu v Baku jako součást Evropských her. Původně se měl šampionát, na němž bude Lukáš Krpálek obhajovat zlatou medaili, uskutečnit v dubnu v Glasgowě. Skotům však bylo pořadatelství odebráno kvůli kontroverzní dohodě o propagaci se smíšeným bojovým uměním MMA.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Evropská judistická unie po odebrání šampionátu Glasgowu vybírala z několika variant náhradního řešení. Francie nabídla, že turnaj uspořádá v Montpellieru, kde se konal v minulém roce. Nakonec však vyhrála dohoda s Evropskou olympijskou komisí a zařazení šampionátu do programu Evropských her.

Tento krok zajistí, že se na hrách představí nejlepší evropští judisté, kteří kromě titulu mistra Evropy budou zápasit také o premiérový titul šampiona Evropských her.

„Je to pro nás skvělá zpráva. Naším záměrem vždy bylo, aby Evropské hry byly zároveň mistrovstvím Evropy, a tato dohoda tento náš sen plní ještě dříve, než jsme čekali," řekl prezident Evropské olympijské komise Patrick Hickey. „Věřím, že další sporty budou tento vzor následovat a Evropské hry se stanou hlavní kvalifikací pro olympijské hry," dodal.

Rozhodnutí uvítal i Český svaz juda, jelikož spojení s Evropskými hrami by mělo přinést větší prestiž. „Původně jsme na hry nepočítali s účastí našich nejlepších judistů, ale nyní tam samozřejmě budeme vysílat nejsilnější výpravu. Stejně se k tomu postaví i ostatní země. Bude to tak špičková soutěž, hodně sledovaná a mohla by mít ještě větší punc než mistrovství Evropy," řekl ČTK generální sekretář ČSJu Pavel Volek. "Myslím, že by se to mohlo prosadit natrvalo," uvedl.

Změna pořadatele nebude mít na ČSJu ekonomický dopad, jelikož do Glasgowa ještě neměl zarezervované ubytování ani letenky. Naopak na Evropské hry by měl částečně pomoci s náklady Český olympijský výbor. „Největším problémem tak je, že reprezentanti musí změnit plán přípravy. Nyní se vše směřovalo na duben, teď se musí forma vygradovat na červen," dodal Volek.

Evropské hry se v ázerbájdžánské metropoli konají od 12. do 28. června. Judisté se utkají v zrekonstruované hale Hejdar Alijev Arena s kapacitou 7800 míst.

Reklama

Související témata: