Hlavní obsah

Sáblíková před startem MS ve víceboji: O šanci na medaili se budu bavit po pětistovce

Calgary/Praha

V sobotu a v neděli bude na oválu v Calgary bojovat Martina Sáblíková o některou z medailí na světovém šampionátu v rychlobruslařském víceboji. Ve sbírce už má dvě zlaté a po jedné stříbrné a bronzové medaili. Ráda by do ní přidala další cenný kov.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Radost Martiny Sáblíkové

Článek

„Přiletěli jsme s velkým předstihem, takže už nemáme žádné aklimatizační potíže. Zdravotně je Martina v pořádku a formu má výbornou. Přijela si pro medaili, jaká bude, to se ukáže po úvodní pětistovce,“ říkal do telefonu spokojeně trenér Petr Novák. „Já bych jeho slova trochu upravila. Podle toho, jak dopadne pětistovka, se budeme bavit, jestli mám nebo nemám šanci na některou medaili. Hodnotu bych nespecifikovala,“ lehce oponovala Martina Sáblíková.

Zkoušeli starty

Při zámořských startech mívala Sáblíková aklimatizační nebo i zdravotní problémy. „Těm jsem se vyhnula, protože jsme přiletěli už minulé pondělí. Všechno je v pořádku, cítím se velmi dobře. Jen počasí je tu takové hodně proměnlivé. Chvíli krásně svítí sluníčko, najednou se zatáhne a hustě chumelí,“ říkala do telefonu.

Ovál v Calgary patří k jejím nejoblíbenějším. „Mám Kanadu a Calgary ráda, cítím se tu skoro jako doma. Ovál je rychlý a led tu mají vždycky kvalitní, z toho obavu nemám,“ konstatovala Sáblíková a vrátila se k pětistovce, která program šampionátu v sobotu večer otevře. „Nejsem sprinterka, ale snažili jsme se zapracovat na startovní stovce, aby byla co nejrychlejší. V tréninku to vypadalo dobře, uvidíme v závodě. Pravda je, že od pětistovky se pak odvíjí celý víceboj. Musím pak dobře zvládnout trojku a další den nesmím ztrácet na patnáctistovce a vše dohnat na pětce. Vymyšlené to máme, jen to realizovat,“ dodala se smíchem.

Žádná favoritka nechybí

Poslední letošní šampionát svedl do Calgary kompletní světovou špičku. V pondělí už tu byly všechny soupeřky. Těmi největšími budou Holanďanky v čele s Wüstovou, která je hodně hladová po úspěchu. Počítat musím s Pechsteinovou, Ruskou Grafovou, do formy se dostala i moje norská kamarádka Njätunová. Všechny nás překvapila svým příjezdem Američanka Richardsonová, která jela o víkendu světový šampionát ve sprinterském víceboji v Astaně. Bude to hodně našlapané,“ tuší Sáblíková.

Z Calgary se rychlobruslařský svět přesune do Erfurtu, kde se 21. a 22. března pojede finále Světového poháru. V něm potřebuje být Sáblíková do pátého místa, aby seriál na dlouhých tratích vyhrála už podeváté. „Motivaci mám stále velkou. Vyhrávání mě neomrzí, ale dopředu nic neslibuji,“ pravila přesvědčivě.

Reklama

Související témata: