Hlavní obsah

Střelkyně Emmons se prokašlala ke stříbru

Arnhem/Praha

Dvě medaile vybojovala česká střelecká reprezentace na mistrovství Evropy ve vzduchových zbraních v Arnehmu. Družstvo žen ve složení Kateřina Emmons, Nikola Mazurová a Gabriela Vognarová vybojovalo v pušce stříbro. Bronz pak přidalo trojice Miroslav Januš, Bedřich Jonáš a Josef Nikl v mixu na běžící terč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons.

Článek

Emmons postoupila dokonce jako čtvrtá do finále, ale nakonec skončila sedmá. „Došly mi síly. Už delší čas bojuju se zdravotními problémy, ale nechtěla jsem o nich před závodem mluvit. Prostě mi došla šťáva. V bitvě o desetinky milimetru a navíc s kašlem se prostě projevilo, že jsem všechny síly dala do základního závodu, abych to kolegyním nezkazila. Máme medaili, takže jsem nejela do Nizozemska nadarmo. Pro mne je cenné i zjištění, že i když musím trénink skloubit s civilním zaměstnáním, pořád mám na to, poprat se s nejlepšími. Věřím, že až budu zdravotně v pořádku, ty chybějící desetinky dohoním a cíl pro tuto sezónu, kterým je účastnické místo na olympiádě v Riu, splním na některém závodě Světového poháru,“ říkala spokojeně Emmons do telefonu.

Manžel Matt přebaloval a fandil v Plzni

Roli táty i mámy musel v Plzni zastat manžel Kateřiny, střelec Matt Emmons. „Moc mi pomohl už v přípravě, měla jsem možnost trénovat podle potřeby. Matt je úžasný, kolem dětí zvládá všechno. Julinku vodí do školky, Martina Henryho doma přebaluje a učí chodit na nočník. Samozřejmě jim i vaří, protože jedna babička je v USA a druhá v Austrálii,“ prozradila Kateřina Emmons s tím, že hned balí a jede domů.

Slova uznání měl pro nejlepší českou střelkyni i šéf českých sportovních střelců Ladislav Šaňák. „Katka podala fantastický výkon. Sladit správné dýchání, techniku a prát se při tom s kašlem, je hrozně složité, zejména když jde o desetinky milimetru, to je opravdu na smeknutí klobouku. Potvrdila, že do absolutní špičky pořád patří. Navíc pro mladé střelkyně je něco jako Jaromír Jágr nebo Vladimír Růžička v kabině hokejistů. Dokáže jim poradit i je správně vyburcovat,“ liboval si Šaňák a dodal, že družstvo žen muselo hodně omladit, protože Adéla Sýkorová se rozhodla letos vynechat vzduchovkovou část sezóny. I bez ní družstvo přivezlo medaili z ME po třech letech.

Neměli jet a mají dvě medaile

Trojice Miroslav Januš, Bedřich Jonáš a Josef Nikl vlastně neměla v Arnhemu startovat. Jako tým neexistují od září minulého roku. Nikl netrénuje, protože v novém zaměstnání nemá možnost. Jonáš se připravuje v rámci možností doma v Písku. Jen Januš střílí v Plzni, ale už se věnuje hlavně trenéřině. Nakonec se podařilo dát dohromady nejen tuto trojici, ale i potřebné finanční prostředky pro start. Výrazně se na tom opět podílela Dukla.

Ve středu tato trojice vystřílela v týmové soutěži senzační stříbro v disciplíně na běžící terč 30+30 ran. V pátek přidali bronz ve smíšených bězích. „Pro mne byl start velkou motivací. Do Arnhemu jsem jel jako držitel 99 medailí ze seniorských světových a evropských šampionátů a olympijských her. Teď jich mám 101,“ konstatoval Miroslav Januš, který je tak nejúspěšnějším střelcem světové historie. K tomuto výčtu může přidat ještě deset medailí z juniorských MS a ME a dalších dvacet ze Světových pohárů. Jestli se ale toto družstvo dá ještě někdy dohromady, neuměl předpovědět.

Reklama