Hlavní obsah

Caban zdolal jako druhý bez kyslíku vrcholy kontinentů

PRAHA

Miroslav Caban je druhým člověkem na světě, který dokázal bez pomoci kyslíkového přístroje vylézt na nejvyšší hory všech sedmi kontinentů. Český horolezec stanul na vrcholu Oceánie Carstensz Pyramid na Nové Guineji (5030 metrů nad mořem) již v srpnu, ale čekal na oficiální vyjádření agentury 7summits, která výstupy eviduje.

Foto: www.7summits.cz/

Miroslav Caban na vrcholu Mount Vinson v Antarktidě.

Článek

"Nechtěl jsem hovořit o něčem, co jsem neměl potvrzené," řekl na pondělní tiskové konferenci v Praze a ukázal e-mailovou zprávu agentury potvrzující, že bez kyslíku před ním zdolal všechny vrcholy jen jediný člověk. Caban se tak chtěl vyhnout dalšímu omylu - před třemi lety totiž hovořil o svém výstupu na Mt. Everest alpským stylem, což nebyla pravda. "Tehdy jsem nevěděl, co to je," omlouval se dnes.

O projektu Seven Summits začal Caban veřejně hovořit loni v červnu. V té době už měl za sebou výstup na Everest z roku 2002, postupně zdolal také nejvyšší body Severní Ameriky (Mount Mc. Kinley), Evropy (Elbrus), Afriky (Kilimandžáro), Antarktidy (Mount Vinson) a Jižní Ameriky (Aconcagua). Caban vylezl v únoru také na osmou horu Mount Kosciuszko, která leží v Austrálii. "Aby nebyly pochybnosti," vysvětlil.

Právě Cabanova vyjádření před třemi lety o výstupu na Everest alpským stylem i vyjádření moderátora Českého lva v témže roce, že Caban stanul na střeše světa jako první Čech, pobouřila celou horolezeckou veřejnost. Prvním Čechem na vrcholu nejvyšší hory světa byl totiž ostravský horolezec Leopold Sulovský. "Nevěděl jsem, že to takhle řeknou," tvrdil. "Mrzí mě to, není mi to lhostejné, protože si myslím, že by horolezci měli spolupracovat," prohlásil.

Celý projekt Seven Summits stál Cabana a jeho sponzory 2,5 miliónu korun. Horolezec si prý nyní dá alespoň dva roky odpočinek, ale jeho snem je se vrátit do Česenova pilíře na hoře K2, o který se kdysi neúspěšně pokoušel. "A pak bych chtěl taky vylézt na Gerlachovský štít a na Sněžku," prohlásil s úsměvem. Na nejvyšších horách Slovenska a Čech totiž ještě nebyl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články