Hlavní obsah

Caban zdolal nejvyšší hory kontinentů, teď by rád i na Sněžku

PRAHA

Zlomená kost se mu drala ven z kůže levého předloktí po nehodě na lanovce při cestě z Elbrusu. Dvousetkilometrová vichřice jej zastihla v Himálaji. Hrůza ho jímala, když se ohlédl v džungli přes jakou rokli s divokou řekou přešel po kluzkém spadlém stromu. I tohle potkalo Miroslava Cabana, když skládal mozaiku zvanou 7summits znamenající výstupy na nejvyšší hory kontinentů.

Článek
Fotogalerie

I prokletí a zavržení se však dočkal od konkurence. Také proto až s třítýdenním zpožděním oficiálně zveřejnil, že se mu povedlo splnit nástrahy projektu coby druhému člověku bez pomoci kyslíkového přístroje. "Nechtěl jsem hovořit o něčem, co nebylo potvrzené," říká a ukazuje e-mailové zprávy agentury potvrzující, že před ním bez kyslíku zdolal všechny vrcholy jen slavný Reinhold Messner.

Chtěl se vyhnout sporům s domácími horolezci, jež zažil před třemi lety. Přeháněl tehdy, když tvrdil, že na Everest lezl alpským stylem... "Neznal jsem přesnou definici, co to je," přiznává, že jeho pokus byl sice bez kyslíkové pomoci, ale chybělo mu dost k tomu, aby to byl výstup sportovním lezením mimo vyšláplé cesty.

Odmítá pochybnosti

"Ale nestydím se za to, vždyť bez kyslíku se tam dostalo jen pár desítek lidí," připomíná. Ač tvrdí, že za to nemůže, v televizi zaznělo, že na nejvyšší horu světa vylezl jako první Čech. Nadzvedl horolezecké matadory. "Mrzí mě to. Těžko berou, že se mezi lidi, kteří se tomu věnují dvacet třicet let, dostane někdo, kdo začal před sedmi roky a vyleze na Everest. Takového Rakoncaje hora na vrchol nepustila hned třikrát. Doteď z toho má trauma," říká a pochybnosti o svém výstupu odmítá s tím, že byl v Asii řádně zaregistrován Elizabeth Hawleyovou, jež desítky let vede statistiky o výstupech.

Teprve po Everestu začal nabírat obrysy plán cest na nejvyšší body dalších kontinenttů. "Dva roky jsem sháněl peníze. Celé to vyšlo na dva a půl miliónu," líčí jednačtyřicetletý dobrodruh vyrážející za cestami z domova mezi vinnými sklípky na jižní Moravě.

Sérii končil 17. srpna na vrcholu Carstensz Pyramid na Nové Guineji. Byla to vlastně dodatečná porce. Průkopníci součástí projektu stanovili pohodový výšlap na australský vrchol Mt. Kosciuszko. Messner razil cestu přes těžkou stěnu na Nové Guinei.

Poznal co to je, když jde o život

"K Pyramidě se jde navíc pět dní džunglí, tam jsem vlastně zažil nejhorší moment, když jsem po mokrém klouzajícím spadlém stromu přelezl rokli s řekou a obrovitými balvany, rozklepal jsem se," srovnává s dalšími zážitky z výprav, při nichž kupříkladu na Štědrý den roku 2004 v téměř padesátistupňovém mrazu lezl na Vinson v Antarktidě.

"Poznal jsem, co to je, když jde o život, teď mě nějaká přesolená polívka či podobné problémy doma nerozhází," říká. Plánuje odpočinek, ale velehory mu nedávají spát. Chce zpět do Himálaje na K2 do Česenova pilíře, o který se kdysi marně pokoušel. "A pak bych rád vystoupil i na Gerlachovský štít a na Sněžku, tam jsem vlastně taky nebyl," dodává.

Kam všude Caban vylezl:
8850 m - Mt. Everest (Asie)17. 5. 2002
6195 m - McKinley (Severní Amerika)26. 6. 2004
5642 m - Elbrus (Evropa)21. 7. 2004
5963 m - Kilimandžáro (Afrika)9. 12. 2004
4897 m - Vinson (Antarktida)24. 12. 2004
6968 m - Aconcagua (Jižní Amerika)17. 1. 2005
2229 m - Mt. Kosciuszko (Austrálie a Oceánie)22. 2. 2005
4884 m - Carstensz Pyramid (Austrálie a Oceánie)22. 8. 2005

Reklama