Hlavní obsah

Ježek: I přes ten hrozný pád mohu být s rokem 2014 spokojený

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek prožil v roce 2014 úspěchy i pády. A kvůli tomu na silničním mistrovství světa v Greenville byl dokonce v bezprostředním ohrožení života. Zdravotní trable ale překonal a po vážném zranění se chce vrátit zpět k závodění, jak si předsevzal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Cyklista Jiří Ježek.

Článek

Úspěchy, na něž dosáhl před pádem, mu vynesly druhé místo v anketě o nejlepšího handicapovaného sportovce roku. "Nakonec, když se za tím rokem ohlédnu, mohu být spokojený s tím, že na začátku sezony se mi podařilo splnit dva cíle, s nimiž jsem do té sezony šel: medaile z mistrovství světa na dráze a počtvrté za sebou jsem zvítězil v silničním Světovém poháru," řekl čtyřicetiletý Ježek, jenž má pod kolenem amputovanou pravou nohu.

Zámořské MS se mu však v září stalo málem osudným po pádu ve spurtu na kovové zábrany, jehož následkem prodělal několik operací. "Ten úraz, který přišel, ovlivnil asi mou budoucí kariéru. A samozřejmě i to nahlížení na celý ten rok, ale i to mohu teď s odstupem hodnotit pozitivně, protože i každá ta negativní zkušenost je zkušenost. Život to přináší. A já jsem rád, že mně se podařilo dostat zpátky, a myslím, že se mi podaří vrátit i zpátky do závodů," prohlásil Ježek.

"I to, že tady jsem mezi nejlepšími, je pro mě potvrzením toho, že ten rok nebyl úplně špatný. Jsem za to vděčný. To zranění hážu za sebe a budu se pokoušet vrátit. Budu rád, když to třeba ještě někdy vyjde na stupně vítězů," řekl Ježek.

Jeho cílem zůstává start na paralympiádě v Riu. "Říkal jsem už před tím úrazem, že je mým velkým cílem se v Riu rozloučit. Úraz to trochu zkomplikoval, nicméně teď už se cítím natolik v pořádku a sebevědomý, že bych se do závodů chtěl vrátit už letos. A budu se snažit v každém závodě uspět natolik, abych získával body, a to nejen pro sebe, ale i pro Českou republiku, abych do Ria mohl jet nejen já," uvedl Ježek.

Reklama