Hlavní obsah

Střelec Kostelecký poprvé vyhrál trap ve Světovém poháru

Al-Ajn
Aktualizováno

Střelec David Kostelecký vyhrál na Světovém poháru v Al-Ajnu soutěž v disciplíně trap a vybojoval pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách v Riu. Premiérový triumf v pohárovém seriálu si ve Spojených arabských emirátech zajistil finálovým vítězstvím 14:12 nad Chorvatem Josipem Glasnovičem.

Foto: Karel Brazdil

David Kostelecký.

Článek

Devětatřicetiletý Kostelecký má ve sbírce úspěchů olympijský triumf z Pekingu 2008, je mistrem Evropy z roku 2002, před dvaceti lety se stal juniorským světovým šampionem a ze seniorského MS má stříbro z roku 2011, nikdy ale nevyhrál ve Světovém poháru. Až nyní přidal triumf ke dvěma druhým a čtyřem třetím místům. V SP se na stupně vítězů prosadil poprvé po pěti letech.

"Skvělé. Je mi čtyřicet a nikdy jsem ve Světovém poháru nevyhrál. Už jsem si myslel, že se mi to nepodaří. Teď je to tu, mám to v rukách a bude to krásný příběh, až ho budu vyprávět synům," řekl Kostelecký webu mezinárodní federace ISSF.

V Al-Ajnu Kosteleckému vyšla kvalifikace, ze 125 terčů minul jen dva a postoupil do semifinále; lepší byl jen čtyřnásobný mistr světa Giovanni Pellielo z Itálie se 124 zásahy. V šestičlenném semifinále Kostelecký a Glasnovič udělali v silném větru jen jednu chybu stejně jako Turek Oguzhan Tuzun, kterého pak český reprezentant ve druhém kole rozstřelu o postup do finále vyřadil.

Svému výkonu nemohl uvěřit

"Nemám odpověď na to, jak jsem dokázal v semifinále trefit 14 terčů. Bylo tak moc větrno, že nemůžu uvěřit, že jsme tolikrát trefili cíl," řekl Kostelecký.

V souboji o zlato Kostelecký udělal opět jen jednu chybu, zatímco Glasnovič tři. "Byl to těžký duel a jsem rád, že jsem to konečně dokázal," radoval se Kostelecký. Po zisku olympijské kvóty teď možná přehodnotí svůj program v další sezóně. "Získat místo na olympijských hrách byl tady ten hlavní cíl. Počítal jsem s tím, že se letos zúčastním všech dílů Světového poháru, ale teď si myslím, že si trochu orazím a dám šanci kolegům z reprezentace," řekl.

Už samotný postup do finále pro něj znamenal zisk účastnického místa na OH, Česká republika tak má nyní v držení dvě. To první vybojovala na loňském mistrovství světa Nikola Mazurová v disciplíně sportovní malorážka 3x20 ran.

SP ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Al-Ajnu (SAE):
Muži - trap:
Finále: Kostelecký (ČR) - Glasnovič (Chorv.) 14:12
o 3. místo: Tuzun (Tur.) - Resca (It.) 12:11
v kvalifikaci 19. Lipták, 86. Borkovec (oba ČR)

Reklama

Související témata: