Hlavní obsah

Už se těším, že nebudu jezdit jen dokola a doleva, ale v lese, přiznala Sáblíková

Praha

Velký pohár pro celkovou vítězku a část medailové sbírky představila v úterý sedmadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková v Praze. Na pódiu stála v této sezóně dvacetkrát, protože na MS i ME ve víceboji vyhrála oba závody na tři i pět kilometrů a jednou skončila třetí na patnáctistovce. Po namáhavé sezóně ale vypadala svěží...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a její trofeje a medaile z letošní sezóny.

Článek
Fotogalerie

Opravdu únavu necítíte?

Trochu ano, ale teď na čtrnáct dní zapomenu na brusle i trénink. Teď se těším na rodinu a přátele. Čas ale věnuji i mediálním a sponzorským akcím. Pak odjedu na týden soukromě na dovolenou. Vezmu si ale už běžecké boty.

A pak...

Začne příprava na novou sezónu. Ten čas letí hrozně rychle.

Brusle teď asi nechcete vůbec vidět, nebo vám budou chybět?

Ty na led teď nemusím. Už se ale těším na kolečkové. Vyjedu si do lesa a nebudu muset jezdit pořád dokola a zatáčet jen doleva.

Když se vrátíme na začátek právě skončené rychlobruslařské sezóny. Ten se asi moc nepovedl...

To tedy ne. Měla jsem z toho strach. Jednak mi vzhledem k protažené cyklistické sezóně chyběla speciální příprava na led. Také jsem si říkala, jestli po devíti letech ve špičce vydržím i desátý rok a přidám deváté celkové prvenství ve Světovém poháru. Závody v Asii také nedopadly nejlépe. Na pětce jsem udělala chybu a skončila druhá. Vylepšilo to nakonec vítězství v závodě s hromadným startem. Ani prosincový svěťák v Berlíně nebyl ideální. Na přelomu roku jsme ale manko dohnali a postupně šla forma nahoru až k tomu krásnému konci.

Co říkáte novince, kterou je závod s hromadným startem, dva jste dokonce vyhrála.

Je to zajímavé a baví mě to, i když mě někdy štvou soupeřky. Ujedeme čtyři a žádná nechce tahat, jako by je to nebavilo, protože kdybychom ujeli, jedna by zůstala bez medaile, takže nás zase spolkne balík. V neděli v Erfurtu jsem ujela sama a užívala si to, když jsem je viděla všechny před sebou, protože jsem jednu chvíli měla náskok skoro tři čtvrtě kola.

Byla to tedy vaše nejlepší sezóna?

Když nebudu počítat ty olympijské, pak ano. Jsem z toho sama překvapená, že to takhle skvěle dopadlo. Trenér Petr Novák znovu potvrdil, jaký je stratég a připravil mě dobře. Vždyť jsem si v téhle sezóně zajela i osobní rekordy na pětistovce a kilometru, atakovala jsem v Calgary i světový rekord na trojku. To se také počítá.

Vždycky říkáte, že chcete skončit na pódiu, protože to se nikdy neomrzí. Čtvrtá a pátá místa vás tedy štvou?

Nejde to říct o všech případech. Samozřejmě čtvrté a horší místo na trojku nebo pětku bych brala jako velký neúspěch. Ale třeba čtvrté místo na patnáctistovce na mistrovství světa v Heerenveenu jsem brala jako úspěch, i když těch pět setin sekundy na bronz chvilku mrzel. Letos tuhle trať ovládli Američanky Boweová s Richardsonovou a já za ní skončila takhle těsně, navíc ve fantastickém čase na evropských oválech. Z toho jsem opravdu měla radost.

Už máte jasno o letní cyklistické části sezóny?

Zatím jsme o tom s trenérem nemluvili, ale sedneme si a probereme, co a jak. Předpokládám, že absolvuji náročnou horskou přípravu se silným sparingpartnerem. Pojedu nějakou časovku a domácí šampionát. Dál se uvidí. Samozřejmě je lákavé vyjet si účast na olympiádě v Riu. Jak bude nakonec vypadat moje cyklistické léto, se opravdu teprve uvidí.

Úspěchy v sezóně
Mistrovství světa
1. 5000 m, Heerenveen
1. 3000 m, Heerenveen
1. Víceboj, Calgary
Mistrovství Evropy
2. Víceboj, Čeljabinsk
Světový pohár
1. Dlouhé tratě
2. Grand Cup
3. Hromadný start
Jednotlivé závody SP
1. 3000 m, Heerenveen
1. 3000 m, Hamar
1. 3000 m, Erfurt
1. Hromadný start, Soul
1. Hromadný start, Erfurt
2. 5000 m, Soul
2. 3000 m, Obihiro
3. 3000 m, Berlín
3. 1500 m, Erfurt

Reklama