Hlavní obsah

Duhamelová a Radford jsou mistři světa ve sportovních dvojicích

Kanadští krasobruslaři Meagan Duhamelová a Eric Radford završili životní sezonu ziskem světového titulu v kategorii sportovních dvojic. Na šampionátu v čínské Šanghaji je na stupně vítězů doprovodily dvě domácí dvojice. Stříbro mají mladí Suej Wen-ťing a Chan Cchung, bronzovou medailí se s kariérou rozloučili Pchang Čching a Tchung Ťien.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Kanadští krasobruslaři Eric Radford a Meagan Duhamelová na MS v Šanghaji.

Článek

Duhamelová a Radford celou sezonu udivovali svými výkony, vyhráli všechny závody včetně finále Grand Prix a mistrovství čtyř kontinentů. Na světovém šampionátu v boji o vytoužené zlato také do volné jízdy zařadili obtížný sólový trojitý lutz. Nebyli úplně bezchybní, ale drobná zaváhání při dopadu odhozeného čtverného salchowu a při sólové piruetě je o titul nemohla připravit.

Ve známce za techniku je však o 47 setin bodu předčili devatenáctiletá Suej Wen-Ťing a dvaadvacetiletý Chan Cchung. Někdejší trojnásobní juniorští mistři světa jako jediní z medailových kandidátů předvedli naprosto precizní volnou jízdu, kterou navíc ozdobili čtverným twistovaným skokem. I když za programové komponenty získali méně bodů než Kanaďané, stačilo jim to k posunu ze třetího místa po krátkém programu na stříbrnou pozici. Při čtvrté účasti na seniorském MS mají poprvé medaili.

Alespoň bronzovou příčku uhájili Pchang Čching a Tchung Ťien, kteří původně plánovali ukončit kariéru už po loňské olympiádě, ale nakonec si ji s vidinou MS na domácím ledě ještě o rok prodloužili. Partnerka ve volné jízdě plánovanému druhému dvojitému axelu v sekvenci ubrala jednu otáčku a partner se k ní nebezpečně blížil při sólové piruetě, ale na mimořádném celkovém dojmu to nic nezměnilo. Ve známkách za programové komponenty tato dvojice všechny konkurenty předčila a udělala medailovou tečku za dlouholetou kariérou. Společně bruslí od roku 1993.

Až na pátém místě skončili evropští šampioni Juko Kavagutiová a Alexandr Smirnov z Ruska. Nezopakovali vystoupení z kontinentálního šampionátu ve Stockholmu a řadou chyb včetně pádu u odhozeného rittbergeru se vyřadili z boje o medaile.

Mistrovství světa v krasobruslení v Šanghaji:
Ženy - po krátkém programu:
1. Tuktamyševová 77,62 b.
2. Radionovová (obě Rus.) 69,51
3. Mijaharaová 67,02
4. Murakamiová 65,48
5. Hongová (všechny Jap.) 62,17
6. Li C'-ťün (Čína) 61,83
...
27. Březinová (ČR) 43,37.
Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Duhamelová, Radford (Kan.) 221,53
2. Suej Wen-ťing, Chan Cchung 214,12
3. Pchang Čching, Tchung Ťien 212,77
4. Pcheng Čcheng, Čang Chao (všichni Čína) 206,63
5. Kavagutiová, Smirnov 198,91
6. Tarasovová, Morozov (všichni Rus.) 198,46

Reklama