Hlavní obsah

Švédové jsou mistry světa v curlingu

Halifax

Mistry světa v curlingu se stali v kanadském Halifaxu Švédové. V nedělním finále porazili obhájce titulu z Norska 9:5 a po roční přestávce se vrátili na světový trůn. Třetí místo obsadila Kanada, která je s 34 zlatými nejúspěšnější zemí historie. Češi skončili v Halifaxu devátí, o dvě místa níž než loni v Pekingu.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Švédi slaví zisk zlata na curlingovém mistrovství světa.

Článek

Švédové přitom v základní části dvanáctičlenného turnaje nijak neoslnili. Prohráli nejen s Nory a Kanaďany, ale překvapivě i s Itálií. Ve vyřazovací části však už tým skipa Niklase Edina ani jednou nezaváhal a vybojoval pro svou zemi sedmé zlato.

Edin stanul na MS na nejvyšším stupni podruhé během tří let, tentokrát ale s úplně jinými spoluhráči. Se současným týmem triumfoval už v listopadu na mistrovství Evropy ve Švýcarsku. "Nevěřil jsem, že by se to mohlo povést hned v první společné sezoně. A po třech porážkách z pěti zápasů jsem si myslel, že ještě nejsme dost připraveni. Ale závěr jsme hráli skvěle, to byla čistá radost ze hry," řekl po finále.

Příští šampionát se uskuteční za rok v Basileji. Češi budou o postup do Švýcarska bojovat na evropském šampionátu v listopadu v Dánsku, odkud se do Basileje kvalifikuje sedm nejlepších týmů.

Finále MS v curlingu mužů v Halifaxu:
Švédsko - Norsko 9:5

Reklama

Související témata: