Hlavní obsah

Mayweather se topí v miliónech, jeho poslední přemožitel tře bídu s nouzí

Sofie

Stanuli proti sobě v ringu při olympijských hrách v roce 1996, jejich další cesty a současný životní styl však nemohou být rozdílnější. Jeden patří k nejbohatším sportovcům světa, druhý každý den bojuje bezmála o přežití.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdný Floyd Mayweather (vpravo) zasahuje v Las Vegas svého soupeře Roberta Guerrera.

Článek

Floyd Mayweather je v 38 letech zářivou boxerskou stálicí. Během oslnivé kariéry vydělal  balík peněz a letos svoje konto ještě rozmnoží o dalších 150 miliónů dolarů v očekávaném nejlukrativnějším souboji historie, v němž bude 2. května jeho soupeřem Filipínec Manny Pacquiao. Američan v dosavadních 47 zápasech v profesionálním ringu nepoznal hořkost prohry, vyhrál šestadvacetkrát k.o. a získal tituly v pěti kategoriích.

Olympiáda a démon alkohol

Od okamžiku, kdy se musel naposledy před soupeřem sklonit, uplynulo dlouhých 19 let. Stalo se tak při olympijském turnaji v Atlantě, kdy v semifinále váhy do 57 kg prohrál s Bulharem Serafimem Todorovem. Pozdější stříbrný medailista tehdy domácí vycházející hvězdičku zdolal těsně na body, přestože diváci přijímali verdikt sudích s velkou nevolí.

„Bylo mu tehdy teprve devatenáct, zatímco já jsem byl už mnohem zkušenější a ostřílenější boxer. Byl to pro mne zápas jako každý jiný a upřímně řečeno, už jsem před tím zdolal silnější borce. I Rusy, Němce, skvělé Kubánce," zavzpomínal dnes pětačtyřicetiletý Todorov s odstupem času v rozhovoru pro deník New York Times.

Zatímco Mayweather krátce po olympiádě zamířil mezi profesionály, kde v říjnu 1996 absolvoval svoji premiéru, nejčastějším Todorovovým společníkem se po řadu let stala láhev rakije. „Jednoduše jsem nemohl přestat," přiznal. „Chtěl jsem se upít k smrti."

Odmítl životní nabídku?

Přitom jeho osud nemusel být tak trpký. Hned po vítězství nad Mayweatherem dostal nabídku na přestup k profesionálům „Byl jsem vážně atraktivní boxer. Nikdo z bílejch kluků nebyl tak dobrej. I v Americe to věděli a chtěli, abych zůstal," tvrdí Todorov.

Mezi amatéry byl trojnásobným světovým šampiónem, z mistrovství Evropy mu doma ve vitríně visí dvě zlaté medaile. Nabízeli mu štědrý bonus za podpis smlouvy. Dům. Auto. A nový život se zápasy před vyprodaným hledištěm. Jenomže on odmítl.

„Bez ohledu na všechny ty výhody jsem řekl ne. O rok později mi zase nabízeli Turci, abych přijal jejich občanství a boxoval za ně. Za zlato na světovém šampionátu by mi prý dali milión dolarů. Všechno už bylo dohodnuté, ale na poslední chvíli si jeden vlivný funkcionář z našeho svazu řekl o 300 000 dolarů. Prý jako odstupné, jinak mě nepustí. A bylo po všem," vzpomíná Todorov.

Boxerské rukavice pověsil na hřebík a pak už to s ním šlo z kopce. Jako s řadou dalších. Chvíli se živil jako řidič, pracoval v obchodě s potravinami či v masokombinátu. Nakonec skončil na úřadu práce, nezaměstnaná je i jeho žena. Měsíčně má k dispozici v přepočtu něco kolem 10 000 korun. S manželkou Albenou žijí ve starém oprýskaném paneláku v Pazardžiku na jihozápadě země, kam se přestěhovali před 15 lety, společně se synem Simeonem a těhotnou snachou.

V hledáčku dealerů

Obklopeni drogovými dealery a dalšími kriminálními živly, píše New York Times. Někteří mu nabízejí práci. Mohl by se stát jejich lídrem. Peníze by se přece tak hodily. Mayweather vydělal loni podle časopisu Forbes přes 100 miliónů dolarů. Sumu, o které si jeho poslední přemožitel může jen nechat zdát...

„Jenže já tohle nesnáším, nejsem jako oni. Kolem nás je spousta negativních věcí, násilí, podvodů. Nikde žádné tělocvičny, kde bych třeba mohl vést mladé boxery," říká zklamaně a při vzpomínkách na odmítnuté nabídky jen hořce dodává: „Byl jsem hlupák. Proč jsem si jen myslel, že se u nás můžou věci změnit k lepšímu? Mohl jsem žít jiný život, naše děti také. Tady jsem našel jen peklo!"

Reklama

Související témata: