Hlavní obsah

Děsivý pád, odhalené dámy, je tu Velká národní! Chci tam taky, přeje si Váňa

Dostihovou lahůdku přináší tenhle víkend. Proslulé závodiště v Aintree zažívá obří festival. Vrcholem je sobotní 168. Velká národní, nejslavnější a nejvíce dotovaná překážková bitva světa. Začátek je v 17.15 (vysílá Nova Sport). Dějiště klání, vesnice ležící šest mil od Liverpoolu, zažívá ale už od čtvrtka velkolepou podívanou, jejíž jedinečnou atmosféru můžete alespoň zčásti okusit prostřednictvím galerie.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Arctic Fire vedený Rubym Walshem (vlevo) padá, zatímco Jezki s Tonym McCoyem míří k vítězství v jednom z dostihů při Grand National Festivalu.

Článek
Fotogalerie

K vidění v dosavadním rámcovém programu byl i děsivý pád. Z tribun to vypadalo jako sci-fi, když slavný žokej Ruby Walsh, který startoval kdysi také v Pardubicích, i jeho Arctic Fire odešli po hrůzném karambolu po svých.

Úžasem vydechly i tradičně vyfiknuté dámy, jejichž oblečení je samozřejmě také středem pozornosti. Zatímco jindy jsou v ostrovním chladu zachumlané, tentokrát pod takřka letním sluncem ukázaly více než jindy. Sobota slibuje chladnější počasí. Ale přijde ta hlavní dostihová podívaná - Velká národní, která se koná už od roku 1839.

Majitelé nejúspěšnějších koní si rozdělí milión liber. Cesta do cíle však není vůbec jednoduchá. Nejobávanější překážkou je Becher´s Brook, který bývá často srovnáván s Taxisovým příkopem v Pardubicích.

Celý dostih obvykle dokončí méně než polovina startujících. Kolik jich to ze čtyřicítky účastníků dokáže letos?

V sobotním odpoledni budeme vědět více. A jasno budou mít i sázkaři, pro něž je tenhle dostih velkým lákadlem. Celosvětový objem přijatých sázek přesahuje 150 miliónů liber.

Slavný český žokej věří, že by mohl jet jeho syn

V minulosti startovali v Aintree i čeští zástupci Essex (1986) a Fráze (1991) Václava Chaloupky. V roce 1987 nastoupil Valencio, v Česku připravovaný Františkem Holčákem, v historických listinách dostihu vedený jako svěřenec britského trenéra Wise.

Dočkáme se v dohledné době návratu českého koně na Becher´s Brook? Nejslavnější český žokej a legenda Velké pardubické Josef Váňa tuhle myšlenku oživuje. Když už mu to nevyšlo jako jezdci, chtěl by do Aintree jako trenér.

„Mně se ten sen nesplnil, ale mladý (syn Josef) by mohl na Velké národní stát. Kůň se dá připravit i u nás, skoky tam určitě nejsou limitující," říkal Váňa na tiskové konferenci k zahájení české sezóny. V Británii je to s dostihovým provozem naopak. Sezóna v Aintree právě vrcholí.

Reklama