Hlavní obsah

Odvolací soud osvobodil slavného baseballistu Bondse

San Francisco

Slavný baseballista Barry Bonds se po několikaletém boji dočkal osvobození v případu maření spravedlnosti. Odvolací soud v San Franciscu zrušil rekordmanovi v počtu homerunů v MLB podmíněný trest, jejž původně dostal v souvislosti s vyšetřováním skandálu kolem laboratoře BALCO.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Slavný baseballista Barry Bonds.

Článek

Nyní padesátiletý Bonds byl v roce 2011 odsouzen k dvouleté podmínce, 250 hodinám veřejně prospěšných prací, 30 dnům domácího vězení a pokutě 4000 dolarů. Potrestán byl za to, že při vyšetřování v roce 2003 lhal a zamlčoval důležité informace při vyšetřování zneužívání steroidů v americkém sportu.

Odvolací soud ve středu tento rozsudek zrušil. V odůvodnění uvedl, že Bondsovy odpovědi před velkou porotou nebyly součástí vyšetřování, takže baseballista nemohl být potrestán za jeho maření.

"V tuhle zprávu jsem doufal dlouho. Jsem pokorný a opravdu vděčný za tento výsledek. Těším se na to, co přinese budoucnost, nyní začínám novou kapitolu," uvedl Bonds v tiskovém prohlášení.

Rodák z kalifornského Riverside je rekordmanem MLB se 762 homeruny a drží také rekord v počtu homerunů v jedné sezoně, v roce 2001 jich odpálil 73. Kariéru ukončil v roce 2007.

Reklama