Hlavní obsah

Lezecký Světový pohár v Brně byl zrušen

PRAHA

Příznivci sportovního lezení, kteří si rezervovali druhý listopadový víkend a chystali se vyrazit do Brna na Světový pohár, si mohou hledat náhradní program. Předposlední díl světové série byl totiž kvůli nedostatku finančních prostředků zrušen a místo něj se na brněnském výstavišti odehraje poslední závod Českého poháru v lezení na obtížnost.

Foto: Lezec.cz/Petr Fajkoš

Tomáš Mrázek při závodu Světového poháru v Brně.

Článek

Podle jednoho z organizátorů Slávka Vomáčka vznikla díra v rozpočtu poté, co pořadatelé nedostali příspěvek od brněnského výstaviště, které akci mělo poskytnout zázemí, ale také většinové finanční krytí. "Zbytek rozpočtu jsme sháněli po troškách, na celkové uhrazení jsme mohli zapomenout," uvedl Vomáčko v rozhovoru pro Sport.cz.

O zrušení akce poté rozhodl Výkonný výbor Českého horolezeckého svazu (ČHS). Podle svazového místopředsedy Igora Nováka za neúspěchem podniku v Brně stojí liknavý přístup organizátorů. "Měsíc před akcí nebylo připravené marketingové krytí, nebyly peníze. Všechno svědčí o nulové přípravě, pořadatelé si mysleli, že to stihnou na poslední chvíli. Od toho jsme ale dali ruce pryč, svaz už loni zbytečně doplácel za pohár 150 tisíc korun," uvedl.

ČHS se nicméně nebrání podání přihlášky pro příští rok. "Pokud se má ale SP opakovat, tak za těch podmínek, kdy pořadatel sám zaplatí nevratnou zálohu na Mezinárodní komisi pro sportovní lezení. Svaz ponese na svých bedrech případnou ostudu při zrušení akce, nebude ale narušen jeho rozpočet," upozornil Novák.

Vomáčko složil funkci

Vomáčko se po neúspěchu s organizací poháru vzdal své svazové funkce ve vedení komise soutěžního lezení dospělých. "Působil jsem tam osm let a už mi došel pracovní entuziasmus. Světák byla poslední kapka. Zestárl jsem a už nemám na to, abych pořád někoho přesvědčoval, že je potřeba to a to. Budu se věnovat práci na Fakultě tělesné výchovy a sportu, i když s ČHS budu spolupracovat i nadále," plánuje.

Jeho funkci převezme dosavadní vedoucí komise soutěžního lezení mládeže Dan Kadlec, pod nímž se obě větve sloučí.

Místopředseda Novák personální změny uvítal. "Situace nebyla dvakrát růžová. Slávek měl potíže se závodníky. Za reprezentaci jezdili lidé, kteří na podnicích světové úrovně vůbec neměli co dělat. Děly se tam všelijaké věci," prohlásil.

Klesá počet závodníků

Jak Novák, tak Vomáčko se v souvislosti se zrušeným Světovým pohárem v Brně shodují v tom, že české soutěžní lezení nemá do budoucna na růžích ustláno. Lezení je sice masivně se rozvíjejícím sportem, do závodů se ale příliš mnoho zájemců nehrne. "Situace je taková, že počet lidí, kteří by chtěli závodit, klesá," přiblížil stav Novák.

Vomáčko tento trend sleduje již delší dobu a během svého působení na svazu se snažil přijít na způsob, jak jej zastavit. "Recept na to, jak úbytek soutěžících zvrátit, jsem ale nenašel. Ono to asi ani nejde. To potvrzují i zkušenosti ze zahraničí, kde se potýkají se stejnými problémy."

Česku navíc chybí skutečný reprezentační tým, který by byl schopen soutěžit se zahraniční konkurencí: na mezinárodním poli se totiž dokáží umístit jen dvojnásobný mistr světa a vítěz loňského SP Tomáš Mrázek v lezení na obtížnost a Věra Kostruhová v boulderingu.

Reklama

Související témata: