Hlavní obsah

Malé dávky dopingu můžou podle experimentu projít bez trestu

Paříž

Užívání mikrodávek dopingových látek může sportovcům pomoci k výraznému zvýšení výkonů, aniž by jim hrozilo odhalení při kontrolách. Žádné vybočení z norem se neukáže ani v biologickém pasu sportovce. Ukázal to experiment francouzské televizní stanice France 2, která amatérským vytrvalcům pod přísným lékařským dohledem měsíc podávala transfuze vlastní krve, EPO, lidského růstového hormonu a kortikosteroidů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Chemická laboratoř. Ilustrační foto.

Článek

Do projektu organizace Athletes for Transparency se v Paříži zapojilo osm atletů a triatlonistů, kteří užívali mikrodávky dopingových látek 29 dní. Všichni před začátkem i po ukončení pokusu absolvovali zátěžové testy, časovku na 14 km na cyklotrenažéru a běh na 3000 metrů a u všech byl zaznamenán výrazně zlepšený výkon.

Jeden z běžců, který denně běhal 24 kilometrů, si během experimentu vylepšil osobní rekord na této trati o deset minut. Nejvýraznější zlepšení u běžců na tříkilometrové trati v hale představovalo 31 sekund.

Užívání dopingových látek v mikrodávkách lze v těle sportovců prokázat jen několik hodin po aplikaci. "Je to jako z jiné planety, úplně nelidské," řekl v dokumentu France 2 jeden ze zapojených sportovců. "A je to velice znepokojující, když vezmete v úvahu, že šlo jen o mikrodávky," dodal.

Podle France 2 experiment jasně ukázal, že "čistý pas nemusí být nutně pas čistého sportovce."

Reklama