Hlavní obsah

Bolt by své apartmá v olympijské vesnici zatím nenašel, a tak její ředitel žongloval alespoň čísly

Rio de Janeiro

Jedenatřicet věžáků se zatím ještě cudně halí do jakýchsi županů z igelitu a síťoví, ale k prosluněnému nebi se už tyčí. „Z osmdesáti procent jsme hotovi,“ pochvaluje si ředitel budoucí olympijské vesnice v brazilském Rio de Janeiru Mario Cilenti, ale dovnitř na inspekci zatím nikoho nezve. „Ještě je brzy,“ rozkládal s typickým jihoamerickým temperamentem mezi zátarasy z vlnitého plechu, výkopy a hromadami červené hlíny.

Olympijská vesnice v BarraVideo: Zdeněk Pavlis (Rio de Janeiro), Sport.cz

 
Článek

Úlevu ale cítí. Satisfakci rovněž. Přes skepsi a pochybnosti, které výstavbu olympijských sportovišť provázely a termín dokončení zpochybňovaly, se může chlubit tím, že domov pro osmnáct tisíc sportovců, trenérů a olympijských hostů bude hotový včas.

Brány se otevřou 12 dnů před olympiádou

„Příští rok čtyřiadvacátého července, tedy dvanáct dnů před slavnostním zahájením her, brány vesnice otevřeme. Usain Bolt a spol. budou moci přijít," narážel Cilenti na to, že jamajský sprintérský blesk právě pobývá v Riu, kde dělí čas mezi návštěvy dětí ve favelách, exhibiční vystoupení a tiskové konference.

Do komplexu v Barra de Tijuca samo sebou Bolt nezavítal. Cesta z hotelu na proslulé Copacabaně sem do luxusní čtvrti v západní části Ria trvá i dvě hodiny. Nová linka metra ještě dokončena není, tunely vedoucí skalními masivy dopravní zácpu nepoberou, takže je potřeba se obrnit trpělivostí a pevnými nervy.

A hlavně - vesnice rozkládající se na ploše 48 hektarů postavená kousek od budoucího Olympijského parku, jenž se stane srdcem letních her, zatím není dokončená, takže co by tady také Bolt pohledával?! Apartmá, v němž se bude chystat na obhajobu svých tří zlatých medailí z Londýna, by stejně nenašel.

„Ani by dovnitř nemohl, protože dělníci tam teď instalují kabely, trubky a chystají se na montáž nábytku," připomínal šéf olympijské vesnice, že práce běží podle harmonogramu. Zato čísly ohromuje.

Sedmnáct pater, 10 160 pokojů, 18 tisíc hostů

„Každá z jedenatřiceti budov má sedmnáct pater, přičemž na každém z nich je sedm bytů. Jednoduché počty, co?" smál se Mario Cilenti, aby vzápětí předvedl, jak je zběhlý v násobilce.

„Dohromady tedy 3604 bytů a v nich 10 160 pokojů, ve kterých ubytujeme 18 tisíc hostů z 208 zemí celého světa.

On je snad původní profesí cifršpiónem, protože čísly nepřestává ohromovat. „Pamatovali jsme na všechno. Někteří sportovci jsou přece jen urostlejší, než my, běžní lidé, takže proto jsou třeba dveře všude o deset centimetrů širší než ty normální, sprchy jsou vysoké 220 centimetrů, zatímco standardní mívají jen 210 cm a postele budou dlouhé 217 centimetrů, aby se na nich vyspali i dlouháni. Baskeťáci, volejbalisté, veslaři..."

Nábytek vybírali sportovci

A aby snad dodal slovům o promyšlené koncepci olympijské vesnice ještě větší váhu, připomene, že organizační výbor vytvořil skupinu složenou z bývalých sportovců a účastníků her, kteří pomáhají s výběrem nábytku a zařízení bytů.

„To proto, aby se tady všichni hosté cítili dobře. Jako doma. Nechceme pořádat luxusní hry. Ty naše budou zábavné, čisté a etické. Prostě fit olympiáda, jak říkáme my Brazilci. Děláme jen to, co je potřeba a nic jiného," zdůrazňoval krédo, jímž se organizační výbor řídí.

I proto třeba některé stavby v olympijské vesnici, která se po hrách promění v moderní bytový komplex, mají jen dočasný charakter. Třeba jídelna pro pět tisíc strávníků, třeba řada kaváren, posiloven, zdravotní středisko.

„Pod ochranou a za přispění Spasitele to svedeme a krédo naplníme," neopomněl Mario Cilenti vzpomenout obrovské Kristovy sochy tyčící se nad Riem, která jako by rozpaženýma rukama skutečně symbolizovala, že i on vzal hry za své, na jejich přípravu dohlíží a olympiádu bude ochraňovat.

A nic na tom nemění, že sem do čtvrti Barra logicky přes skalnaté masivy lemující Rio nedohlédne.

„My jeho pohled cítíme, což stačí, abychom byli se vším hotovi včas. S mou vesnicí, stejně jako se všemi sportovišti," ujišťoval Mario Cilenti.

Reklama

Související témata: