Hlavní obsah

Olympijský maskot jen pro pana Bolta

Rio de Janeiro

Jamajský sprintérský fenomén Usain Bolt se sice s maskotem pokochal a i vyfotografovat se s ním během krátkého zastavení v Riu nechal, jenže v olympijském městě byste po zvířeti připomínajícím kočku a pojmenovaném po autorovi textu k bossa nově Vinicius, pátrali marně. Známky toho, že by se tady měly už za čtrnáct měsíců konat letní olympijské hry, už teprve nikde neobjevíte.

Foto: Sport.cz

Jen jamajský sprintérský zázrak Usain Bolt se s olympijským maskotem zvěčnil.

Článek
Fotogalerie

Žádní maskoti kombinující hbitost kočky, eleganci ptáků a houpání opic ve větvích stromů a mající evokovat rozmanitost brazilské kultury a připomínat zdejší způsob života a radost, s níž si ho lidé vychutnávají.

Ani Vinicius, stvoření z živočišné říše skutečně připomínající kočku, které se stalo oficiálním maskotem letních olympijských her 2016. A už tuplem ne Tom, postavička z rostlinné říše symbolizující bohatou a různorodou brazilskou faunu, jež se stala maskotem her paralympijských, jež bude Rio rovněž hostit.

Prodej suvenýrů vynese miliardu

Maskoti už sice mají jména, která jim propůjčili hvězdy bossa novy, nové hudební vlny padesátých let minulého století Vinicius de Moraes a Tom Jobim, textař a skladatel slavné skladby The Girl from Ipanema. Celkem 320 tisíc čtenářů brazilských novin a internetového serveru O Globo o jménech postaviček rozhodovalo, aby se nakonec shodli na Viniciusovi a Tomovi.

„Z prodeje suvenýrů s Viniciusem a Tomem bychom chtěli získat miliardu realů, tedy asi 333 miliónů dolarů," prozradila brand ředitelka olympijských her Beth Lulová.

Plány hezké, ale po olympijských maskotech není zatím nikde ani stopy. Jen Fuleco, maskot světového šampionátu 2014, na který by Brazilci nejraději zapomněli, se tu a tam v regálech povaluje. Zaprášený a zavržený...

Na billboardy, poutače, nápisy či reklamní tabule oznamující, že Rio de Janiero bude od 5. srpna 2016 pořadatelem olympiády, už tuplem nenarazíte.

Jen na ohradách ze zrezivělého vlnitého plechu, které skrývají staveniště budoucích stanic nové trasy metra vedoucí ze starého města do moderní čtvrti Barra, objevíte pár potrhaných plakátů a možná na nich symbol pěti kruhů vydedukujete.

Brazilci potřebují adrenalin, směje se exkonzul

„Na Brazilce je to moc brzy. Se vším začnou až tak dva tři měsíce před olympiádou. Tvrdí o sobě, že jsou jako sportovci. Potřebují cítit rostoucí hladinu adrenalinu v těle, aby mohli začít finišovat," směje se český exkonzul v Riu Freddy Sobotka.

„Má pravdu. Už teď víme, že olympiádou začne žít celé město až napřesrok v květnu. Nejen na všech prostranstvích, v ulicích, na městských autobusech či v metru, ale i na mém taxíku budou plakáty a nápisy, že Rio hostí olympiádu," přitakává cestou do Barra, hlavního centra budoucích her, šofér Fernando Ribeiros.

„Pak se i toho maskota dočkáte. Zatím se ale s ním skutečně může zvěčnit jen pan Bolt," směje se, protože proč se za něčím štvát a dělat si z něčeho problém?! „Život je přece od toho, aby se vychutnával. S olympiádou i bez ní," připomíná filosofii, kterou se Brazilci důsledně řídí.

Reklama

Související témata: