Hlavní obsah

Kejvalovo poznání z mise v olympijském Riu: Rozpaky přebíjí úžasná atmosféra

Praha

Šlo o doslova bleskovou misi. Hodinu po půlnoci přílet do Ria, druhý den v noci se vracel domů. I tak si ale předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval cestu do dějiště budoucích her a nabitý program pochvaloval. A nejen proto, že navštívil většinu sportovišť, olympijskou vesnici nevyjímaje. Stačil vybrat a smlouvou stvrdit místo, které se stane azylem pro sportovce a zároveň i místem pro prezentaci české výpravy a republiky.

Foto: Jiří Koliš, ČOV

Bývalého veslaře v sobě předseda ČOV Jiří Kejval nezapře. I v olympijských parcích by rád viděl, jak si návštěvníci sedají do lodě...

Článek
Fotogalerie

Český olympijský dům v brazilském Rio de Janeiru.

Do Ria jste letěl nejen na prohlídku budoucích olympijských sportovišť a vesnice, ale měl jste posvětit i komplex vyhlédnutý pro Český dům. Zamlouvá se vám? Dohodli jste se s Brazilci?

Nejen dohodli, my přímo na místě podepsali i smlouvu. Moderní areál v oblasti Barra je vzdálený půldruhého kilometru od sportovišť a olympijské vesnice, poblíž jsou i hotely pro naše hosty a hlavně - vybrané prostory jsou uvnitř komplexu, který má svou vlastní ochranku. S kriminalitou je v Brazílii problém, takže jsme museli myslet i na bezpečnost.

Při předchozí olympiádě v Londýně byl Český dům koncipován nejen jako azyl a útočiště pro sportovce a jejich trenéry, ale i jako místo, kam mířili návštěvníci her a kde se světu prezentovala i Česká republika. Jaké představy máte o Riu?

Bude záležet na zájmu státu, zda a jak se bude chtít ukázat Brazílii a světu. Jednání s vládou vedeme, ale zatím nejsou uzavřená. Nepočítáme však s tím, že by Český dům byl tak velký, jako londýnský. Logicky, protože v Riu nežije podobně silná enkláva Čechů jako u Temže, ani pro turisty není dostupné, jako Londýn, navíc v Anglii vstupovaly do hry i silné ekonomické zájmy o náležitou prezentaci. A ještě jedna podstatná věc - během londýnských her jsme u nás doma nepořádali olympijské parky, jako tomu bylo následně při zimní olympiádě v Soči. Teď v nich budeme chtít pokračovat.

A to přesto, že jste byli po Soči kritizováni za pragocentrismus, neboť olympijský park na letenské pláni byl určený de facto jen pro Pražáky? Že se ozývaly výhrady i k nákladům, jež dosáhly šedesáti miliónů?

Ale byla to bomba. Obrovský úspěch. Do olympijského parku na Letné přišlo během tří týdnů 400 tisíc lidí, což jsme nečekali. Dokázali jsme sobě i druhým, že lidé nechtějí jen sedět doma u televize a dívat se, ale touží si sami sportování vyzkoušet.

Takže ani zmiňované výhrady vás neodradily o představy, že budete v pořádání olympijských parků pokračovat?

Naopak, my se z výhrad poučili. Připomínky k pragocentrismu beru, a i proto chceme při hrách v Riu dostat olympijské parky i mimo hlavní město. Někam k vodě, protože sporty spojené s vodou vlastně tvoří třetinu z programu olympiády. Přiznám se, že jako bývalý veslař jsem přímo posedlý představou, že si každý z návštěvníků alespoň jednou vyzkouší, jak se v lodi sedí a jaké to je vzít do rukou vesla.

Jenže je tady ještě oněch šedesát miliónů, které stál letenský park, po němž nakonec nic nezůstalo. Na to nemyslíte?

Proto chceme parky v budoucnu koncipovat tak, aby po nich zůstal i po hrách trvalý odkaz. Beru, že ten na Letné přišel na šedesát miliónů a my ho po Soči sbalili a nic po něm nezbylo. I to chceme změnit, protože náš nápad byl tak dobrý, že zaujal jak sousední země, tak i Mezinárodní olympijský výbor.

Chcete tím říci, že olympijské parky poslouží jako inspirace pro Evropu?

A nejen pro ni, i když třeba Rakušané, Němci či Angličané už v Praze byli, protože by chtěli podobné akce rovněž pořádat. V MOV jsme byli pověřeni koordinací olympijských parků v ostatních zemích a já byl jmenován do marketinkové komise, která bude mít celý projekt na starosti. Je to v souladu s novou strategií MOV „Agenda 2020", která klade velký důraz na sport pro všechny.

Má to logiku, protože MOV je podobně jako vy kritizovaný za to, že pořádání olympijských her přijde na miliardy a odkaz žádný...

Právě proto představa, že by se v budoucnu pořádaly olympijské parky po celé planetě. Až se za pět let budou konat hry v Tokiu, mělo by jich být na dvanáct set všude po světě. A kdyby si do každého z nich přišlo půl miliónu návštěvníků, dostali bychom ke sportování padesát, ba možná i sto miliónů lidí. Úžasné číslo, které nadchlo celý mezinárodní olympijský výbor včetně předsedy Thomase Bacha. A to nemluvím o tom, že by olympijské parky měly v pořádajících městech zůstat natrvalo a přinášet tudíž lidem svůj odkaz.

Od olympijských parků zpátky do olympijského Ria k Českému domu. V Londýně byl vnímán a hodnocen jako nejlepší ze všech, takže budete chtít docela určitě toto vysoké renomé udržet. Máte už vybraný tým, který ho bude koncipovat a ztvárňovat?

Znovu jsme se spojili s architektem Petrem Kolářem a i třeba výtvarníkem Davidem Černým, který v Londýně přišel s klikajícím a hekajícím autobusem, zase vymýšlíme a dáváme dohromady originální koncept, v němž bychom chtěli spojit sport s uměním. V Londýně jsme přišli s Kupkou, v Soči s Muchou, teď máme novou inspiraci, kterou ale zatím držíme v tajnosti. Rozhodně však nebude nudit.

Na olympiádu už tradičně zvete celou řadu hostů, kterým musíte zajistit i ubytování. A s ním bude v Riu problém...

A velký, protože kvalita brazilských hotelů neodpovídá ani běžnému evropskému standardu. Ceny jsou přitom extrémní. Vůbec nejvyšší, jaké pamatuji, protože ani v Aténách nebylo ubytování podobně drahé. Za nejlepší pražský hotel bychom nezaplatili tolik, co jsme museli dát za ten, který jsme vybrali v Barra. Přitom počítáme s tím, že před olympiádou budeme muset udělat v celém hotelu generální úklid. Pochopitelně za své.

Takže rozpaky?

Které ovšem vyvažuje úžasná atmosféra, která bude olympiádu v Riu docela určitě provázet. Brazilci v sobě mají obrovské nadšení, entusiasmus a bezprostřednost, což jsme poznali, když jsme s nimi jednali o projektu Českého domu. Neskutečné, jak se nechali našimi nápady strhnout a omámit, jak je chtěli okamžitě dál rozvíjet. To když jsme přišli třeba s tím, že studio České televize umístíme na střeše objektu, abychom ukázali i divákům nádhernou přírodní scenérii kolem a sportoviště v sousedství.

Problémem se může stát ovšem nejen ubytování, ale i doprava. To proto, že moderní čtvrt Barra je oddělená od Ria skalním masivem, metro tam, zatím nevede a cesta z centra či proslulé Copacabany trvá dobré dvě hodiny...

Jestliže Brazilci stihnou prokopat další dva tunely horským masivem a protáhnou za ně i novou trasu metra, dopadne to dobře. Místní lidé mě ujišťovali, že tunely průjezdné budou. Třeba až na poslední chvíli, ale jezdit se jimi bude, takže i já věřím, že všechno dobře dopadne a s přesuny nenastane problém. Navíc pracují na speciální autobusové dopravě, tzv. Bus Rapid Transport, hybridem mezi tramvají a autobusem, která městu také ulehčí.

Reklama