Hlavní obsah

Judista Krpálek: Bylo by skvělé získat rovnou dvě medaile z jedné akce

Praha

Pro judisty jsou již příští týden začínající Evropské hry v ázerbájdžánském Baku vrcholem sezóny. Premiérový kontinentální svátek sportu mají navíc zároveň jako ME, kde Lukáš Krpálek bude ve váze do 100 kilogramů obhajovat titul.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek

Článek

Šampionát původně plánovaný do Glasgowa byl zrušený s tím, že proběhne při hrách v Baku. Myslíte, že tam budou tedy ve hře dvě medaile?

Mám takový pocit, že když spojili mistrovství s Baku, tak asi ano. Jedna by měla být za šampionát, další za Evropské hry. Bylo by skvělé získat rovnou dvě medaile z jedné akce.

Poletíte do Baku s plány na obhajobu?

Musím zůstat nohama na zemi, dlouho jsem se po operaci kolena dával dohromady, takže jen doufám, že se bude dařit a stejně jako loni mi z toho zase něco na krk vyjde. Obhájit zlato by bylo úžasné, ale na tatami jsem se vrátil fakt po dlouhé době, takže budu s nadšením brát každou medaili.

Máte zprávy, jestli dorazí kompletní špička?

Neslyšel jsem o nikom z elity, kdo by nejel. Význam akce ještě zvyšuje fakt, že ve hře tam bude i spousta bodů do olympijské kvalifikace. Bude to celé hodně těžké, protože Evropa je děsně silná a v elitní desítce světového žebříčku má hned devět borců.

Evropské hry budou jakousi kontinentální olympiádou. Co si o tom projektu myslíte?

Bude to zase něco jiného, než když s judisty jezdíme jen po svých soutěžích. Akce, na kterých se potkává víc sportů, se mi hodně líbí. Těším se a sám jsem zvědavý, jak to bude. Myslím si, že ten projekt má budoucnost, podobné mají v Asii a Africe. Předpokládám, že všechno bude hodně podobné olympiádě. Navíc v Ázerbájdžánu je judo na vysoké úrovni, téměř národním sportem. Mají olympijské vítěze i mistry světa.

Jaké máte vzpomínky na své předchozí starty v Baku?

Pral jsem se tam zatím dvakrát, vždycky byla zaplněná hala a myslím si, že teď to nebude jiné. Na Masters jsem tam ale tehdy prohrál v prvním kole, takže na to úplně dobré vzpomínky nemám. Pak jsem se v Baku pral ještě jednou na Světovém poháru, ale to už ani nevím, jak jsem dopadl.

Dá se mluvit o tom, jakou teď cítíte formu?

Od prosincové operace mám za sebou pouhé dva starty, bronz jsem bral v Záhřebu a stříbro v Marrákeši. Doufejme, že do třetice to bude už ta nejlepší medaile. Teď mám ještě prostor do odletu 22. června, abych se pořádně připravil.

Jak bude závěr vaší přípravy vypadat?

Příští týden vyrážím ještě do Běloruska na takový tradiční mezinárodní společný kemp, tam se vždycky sjede skoro celý svět a trénujeme spolu. V Baku se pak peru až poslední den her, šestadvacátého.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články