Hlavní obsah

Jachtař Teplý špinavou vodu v Riu neřeší. Primární cíl je kvalifikace

Praha

Po olympijském debutu na hrách v Londýně usiluje jachtař Viktor Teplý o další účast pod pěti kruhy, letenku do Rio de Janeira ale stále jistou nemá. „Byl bych zklamaný, kdybych místo v Brazílii nevybojoval," přiznává čtyřiadvacetiletý závodník ve třídě Laser před červencovým světovým šampionátem v Kanadě, kde bude ve hře o olympiádu devět míst.

Foto: Martina Barnetová

Český jachtař Viktor Teplý při regatě na Mallorce.

Článek

Teplému unikla olympijská vstupenka na loňském šampionátu ve Španělsku a letošní mistrovství v Kanadě je jednou z posledních možností, jak ji získat. Poslední šancí by byl Světový pohár na Mallorce, kde budou ale ve hře již jen dvě místa. „Loni to bohužel nevyšlo, musím se teď pokusit udělat maximum pro to, abych místo vyjel," úkoluje se člen brněnského Jachtklubu.

Obtížnější kvalifikace

Místo na hrách v Riu má z českých reprezentantů pod plachtou zatím jisté jen Veronika Fenclová-Kozelská a vedle Viktora Teplého v Laseru bojuje o naději ve třídě Finn i jeho mladší bratr Ondřej. A starší ze sourozenecké dvojice přiznává, že po překvapivém startu v Londýně by neúčast v Brazílii byla zklamáním.

„Do Londýna jsem jel jako nováček, od té doby jsem udělal pokrok. Proto by to bylo zklamání. Od té doby se ale trochu změnil systém kvalifikace. Dřív jel ten, kdo si vyjel místo. Teď se rozdělují místa i podle kontinentů, takže dostat se na hry z Evropy je nejtěžší, protože je zde nejvíc závodníků," odhaluje nástrahy kvalifikačního síta Viktor Teplý.

Cesta k olympijské letence vede přes kanadské jezero Ontario a město Kingston, kde se letošní světový šampionát koná. „Musím být devátý z národů, které se ještě nekvalifikovaly. Na startu bude sto šedesát lodí, umístění do čtyřicítky by snad mělo znamenat jistotu kvalifikace," přibližuje Teplý, podle nějž by se měly rozjížďky odehrát ve svižném větru. „Funguje tam termický vítr okolo šesti metrů za sekundu, takový příjemný větřík. Kingstonu, kde se šampionát koná, se říká Větrné město, takže by bezvětří hrozit nemělo," poukázal s úsměvem.

Případ nakažení varuje

Ačkoliv místo na olympiádě jisté nemá, nemohl Teplý přehlédnout negativní zprávy o znepokojujícím znečištění vody v zátoce Guanabara, kde budou jachtaři bojovat o medaile. „Ty zprávy ke mně chodí, ale zatím jsem to neřešil. V srpnu tam jedeme na testovací regatu, tak uvidíme na místě," nechtěl dělat ukvapené závěry český reprezentant.

Přesto ale přiznal, že podobnou situaci ještě neřešil. „Je to poprvé, zatím jsem se nikdy s podobnými obavami ze znečištění nesetkal. Jednou na mistrovství světa v Perthu bylo hlášené nebezpečí žraloků, nakonec z toho ale nic nebylo. Pořadatelé je odháněli helikoptérami a nikomu se nic nestalo," zavzpomínal se smíchem.

Rizika v Riu ale nicméně nebere na lehkou váhu. „Mluvil jsem s kamarády z Austrálie, kteří byli v Riu trénovat loni. Jeden tam chytil z vody nějakou bakterii a dost dlouho kvůli tomu nejezdil. Lékařům vůbec trvalo, než se přišlo na to, co mu vůbec je. Ale snad to organizátoři nějak vyřeší," je optimistou Teplý.

Reklama

Související témata: