Hlavní obsah

Čtyři dolary v kapse, o jídlo žebrali. Dva sportovci milionáři testovali život bezdomovců

St. Louis

Hráči amerického fotbalu z týmu St. Louis Rams Chris Long a William Hayes mají kontrakty zajištěný příjem 60 miliónů dolarů. Na dva dny si ale vyzkoušeli role bezdomovců. Do kapsy dostali každý čtyři dolary na den a byli vypuštěni do ulic St. Louis, aby se o sebe nějak postarali. Peníze na jídlo vyžebrali, když ale potřebovali složit hlavu, dostalo se jim pomoci od opravdových bezdomovců. Těm pak mohli laskavost oplatit, když jejich pokus skončil.

Foto: Profimedia.cz

William Hayes z týmu St. Louis Rams (vpravo) atakuje DeMarka Murrayho z Dallas Cowboys

Článek

Všechno to začalo pohledem na bezdomovce z jejich luxusního týmového autobusu. Pak Longa a Hayese napadlo, jaké to musí být, přebývat bez střechy nad hlavou. Společně s televizní stanicí ESPN se proto rozhodli natočit dokument, v němž se oni jako hlavní hrdinové pokusí přežít na ulici bez přístřeší a finančních prostředků.

O to, aby je, hvězdy NFL, nikdo nepoznal, se postaral make-up. Oblékli se navíc do otrhaného starého oblečení a vyrazili. Když potřebovali získat peníze na jídlo, nějaké vyžebrali. Na ubytovnu už ale peníze neměli, a proto se pokusili sehnat ubytování někde jinde.

Marty a Nancy pomohli

Z nejsvízelnější situace jim pomohli bezdomovci Marty a Nancy. Marty se na ulici ocitl poté, co se rozešel s manželkou a skončil ve skladišti se svojí současnou partnerkou Nancy. Oba jim pomohli přečkat noc a za odměnu se dočkali pomoci od Longa s Hayesem.

Sportovní hvězdy si oba bezdomovce tak oblíbili, že se rozhodli jim poskytnout šanci na restart v životě. Na dva měsíce jim pronajali hotelový pokoj, pořídili každému mobilní telefon. Dopředu navíc zaplatili kantýnu a předplatné na autobus.

Marty s Nancy svou šanci využili. Marty našel práci ve stavebnictví, ve kterém se dobře orientoval, protože před rozvodem vlastnil stavební firmu. A Nancy mu pomáhala se všemi dalšími záležitostmi. „Na Martym je vidět, že chce udělat všechno pro změnu. Cítím, že už byl pořádně unavený životem, který vedl," řekl Hayes.

Reklama