Hlavní obsah

Parkurový SP v Olomouci vyhrál Němec Schmid, Hruška byl čtrnáctý

Olomouc

Parkurový závod Světového poháru v Olomouci vyhrál německý jezdec Maximilian Schmid s koněm Chacon 2. Nejlepší Češi skončili v druhé desítce, nejvýše z nich se umístil Jiří Hruška s koněm Aristo Z na 14. příčce. Schmid v parkuru ani jednou nezaváhal a z bezchybných jezdců projel trasu nejrychleji, zvítězil rozdílem 15 setin sekundy.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Světový pohár v parkurovém skákání 14. června v Olomouci. Německý jezdec Maximilian Schmid s koněm Chacon 2 se raduje z vítězství.

Článek

Do areálu v olomouckých Lazcích přišlo zhruba 3000 diváků. Průběh závodu ovlivnila blížící se bouřka, kvůli poryvům větru musela být soutěž na deset minut přerušena. Podle mediálního manažera závodů Josefa Malinovského pořadatelé kvůli bezpečí jezdců i návštěvníků nechali odstranit květinovou výzdobu i nafukovací bránu, které by silný vítr mohl povalit.

Čtyřdenní mezinárodní závody vyvrcholily dnes odpoledne soutěží, která byla zároveň kvalifikací na evropský šampionát v Cáchách a olympijské hry v Riu de Janeiro. Celkem v Olomouci závodily skoro tři stovky koní, do hlavního závodu jich odstartovalo padesát a skoky v nejtěžší soutěži byly 160 centimetrů vysoké.

Nejlepší české jezdce Zuzanu Zelinkovou a Ondřeje Zváru, kteří jsou členy týmu, jenž se bude ucházet o olympijský start, nepustily do finále smolné chyby na sérii tří skoků za sebou. "Byla to náročná soutěž, ale moc jsem si to užil," řekl po závodu Zvára. Vynikající atmosféru chválili nejen závodníci, ale i zahraniční rozhodčí.

Jezdecký areál v olomoucké části Lazce funguje třetím rokem a mezinárodní parkurové závody se tu konají druhou sezonu. Právě sem se loni po šesti letech vrátil parkurový závod Světového poháru, který se od roku 2008 v ČR nekonal. V příštím roce by pořadatelé v Olomouci rádi uspořádali například dvoutýdenní závody. "Záleží ale i na generálním partnerovi," uvedla ředitelka závodů Klára Damborská.

V Česku se konají soutěže zařazené do Světového poháru také v dalších disciplínách, například v soutěžích spřežení nebo v drezuře. Drezurní závody zařazené do Světového poháru se příští týden uskuteční od 19. do 21. června v brněnském areálu Panská Lícha.

Olympijskou kvalifikací pro jednotlivce je velmi obtížné projít, protože z 29 zemí se kvalifikuje pouze jeden jezdec, který bude v žebříčku příští rok na prvním místě. Česká republika má stále naději na olympijskou týmovou kvalifikaci, definitivně se o tom rozhodne za několik týdnů ve slovenském Šamoríně, kde český tým musí zvítězit.

Reklama