Hlavní obsah

Derby vyhrál kůň šéfa boleslavského fotbalu. Váňa si připsal triumf jako trenér

Praha

Triumf v roli trenéra si připsal Josef Váňa. Jím trénovaný hřebec Touch of Genius vyhrál České derby na závodišti v Praze-Velké Chuchli. Žokej Jaromír Šafář si s koněm majitele Josefa Dufka, šéfa boleslavského fotbalu, dojel pro svůj první klasický titul. Favorizovaný Aldar s kazašským žokejem Bajuržanem Murzabajevem byl čtvrtý.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vítěz Českého derby Jaromír Šafář s koněm Touch of Genius probíhají cílem.

Článek
Fotogalerie

V rychlém dostihu se Touch of Genius, potomek nejlepšího plemeníka současnosti Galilea, dostal do čela v polovině cílové rovinky. V souboji o triumf zdolal o jeden a půl délky Oriental Sky s žokejem Milanem Zatloukalem. Úspěch stáje Statek Blata Český Ráj a trenéra Váni umocnil třetí Tamarind Cove s žokejem Janem Vernerem.

"Je to parádní kůň. Ještě to nedokážu popsat, ale užívám si to hodně. Děkuji panu Váňovi a majiteli," řekl ještě v sedle devětadvacetiletý Šafář v televizním rozhovoru.

V první půlce závodu irský rodák Touch of Genius neběžel podle představ žokeje. "Netahal, ale nechal jsem to na něm. Mladý Pepča (Josef Váňa mladší) říkal, že si udělá dostih, jak potřebuje. V konci jsem to hodně zmáčkl," řekl český žokej šampion z let 2011 a 2012, který za nadměrné použití bičíku dostal pokutu 500 korun.

Josef Váňa starší připravil potřetí jako trenér vítěze tuzemského derby. "Byl jsem naštvaný, že si dostihová veřejnost nemyslela, že tam můžeme být. Já jsem s tím trošku počítal, ale nesmíte to pos... a moc si myslet, protože pak to nedopadne," řekl Váňa, který se v minulosti dočkal triumfu v rovinovém vrcholu sezóny s hnědákem Roches Crossem v roce 2011 a s hvězdným Ready for Life před deseti lety.

Tmavý hnědák Aldar, vítěz Velké jarní ceny, byl na trase dostihu dlouhého 2400 metrů a určeného pro tříleté koně dlouho schovaný a ve finiši stihl jen čtvrtou pozici. Francouzský Parzival, jediný kůň na startu trénovaný v cizině, doběhl před zaplněnou hlavní tribunou pátý. "Jsem rád, že byl plný dům," těšilo Váňu.

České derby, rovinový dostih v Praze-Velké Chuchli (2400 m, tříletí koně, dotace 2,5 miliónu korun) - druhý závod Trojkoruny:
1. Touch of Genius (ž. Šafář, trenér Váňa st., stáj Statek Blata Český Ráj)
2. Oriental Sky (ž. Zatloukal)
3. Tamarind Cove (ž. Verner)
4. Aldar (ž. Murzabajev)
5. Parzival (ž. Rispoli)
Čas: 2:36,97. Výrok: jistě 1 1/2 - hlava - 1 - 3 - hlava
Další dostihy:
I.
Skara (ž. Verner) - Mikrop Dear - Johnny Whistle,
II.
Nine Ou Four (ž. Foret) - Dashing Home - Hello Hobby,
III.
Chardonney Tcheque (ž. Mendizabal) - Rabbit Motivman - Win Front,
IV.
Amga River (ž. Murzabajev) - Rajči Šimon - Nineteen.

Reklama

Související témata: