Hlavní obsah

Šanci na OH v Tokiu mají i squash, bowling či sportovní lezení

Tokio

Do zúženého výběru sportů, které usilují o zařazení do programu olympijských her v Tokiu v roce 2020, se vedle favorizovaného baseballu a softbalu dostaly také bowling, karate, sportovní lezení, squash, bojové umění wu-šu, surfing a inline bruslení. Organizátoři vybírali ze žádostí 26 sportovních svazů, nedostalo se například na florbal, sumo, šachy, orientační běh či americký fotbal.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Finalisté volby dostanou 7. a 8. srpna v Tokiu prostor pro prezentaci a pořadatelé her v září doporučí Mezinárodnímu olympijskému výboru vybrané sporty ke schválení. MOV definitivně rozhodne v srpnu příštího roku na zasedání před olympijskými hrami v Riu de Janeiro.

Podle nových pravidel MOV se mohou od roku 2020 pořadatelé olympijských her výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit jeden nebo více nových sportů. Hlavními favority pro Tokio jsou baseball a softbal, které jsou v Japonsku velmi populární a usilují o návrat na OH společně. MOV je vyřadil z olympijské rodiny po hrách v Pekingu 2008.

Výkonný ředitel tokijského organizačního výboru Toširo Muto ještě před zúžením seznamu uvedl, že rozhodující budou tři kritéria. "Sport musí být populární mezi mladými, musí dát hrám spád a musí splnit standardy MOV," řekl s tím, že přednost dostanou sporty, pro které nebude potřeba vybudovat nová sportoviště.

Reklama

Související témata: