Hlavní obsah

Vyjde to napotřetí? Holeček se po smrti parťáka vrací na Gašerbrum

Pavel NovotnýSport.cz

Už dvakrát měl horolezec Marek Holeček v plánu provést smělý prvovýstup na Gašerbrum I. (8065 metrů) v pohoří Karákóram, jihozápadní stěna jedenácté nejvyšší hory světa ale byla proti. Před dvěma lety si navíc vybrala daň nejvyšší a při nouzovém sestupu v ní přišel o život Holečkův parťák Zdeněk Hrubý. Lákání osmitisícové bludičky ale nepřestává a Holeček vyráží do Pákistánu znovu.

Foto: archiv Marka Holečka

Gašerbrum I.

Článek

V roce 2009 se Holeček pokusil o průstup jihozápadní stěnou poprvé, problémy Hrubého s žaludečními vředy ale pokus zastavily v 7500 metrech a dvojice úspěšně zvládla dramatický návrat po vlastních stopách. O čtyři roky později, během nichž se neúspěšně pokoušeli o prvovýstup v proslulé Rupálské stěně Nanga Parbatu, stáli oba na úpatí Gašerbrumu znovu. I na druhý pokus ale zůstala cesta k vrcholu uzavřena a expedici navíc postihla tragédie. Hrubý se při sestupu zřítil do kilometrové hlubiny, když si při slaňování špatně založil karabinu.

„Pokus o tenhle prvovýstup má pochmurnou historii, ale ten kopec za to nemůže. Každý z nás má život nalinkovaný. Zdenda nechtěl nikam odejít, byl rozjetý jako vlak v mnoha oblastech. Chtěli jsme naplnit svůj sen, souhrou okolností, nebo snad z rozhodnutí někoho nahoře došlo k chybě, která výpravu tragicky ukončila," líčil Holeček na setkání s novináři před odjezdem do Karákóramu.

Loni výpravu zastavil úraz

Holeček letos spojil síly s Tomášem Petrečkem, který byl shodou okolností účastníkem expedice v roce 2013 a spolu s Markem Novotným tehdy úspěšně vystoupil klasickými výstupovými cestami na Gašerbrum I. i sousední Gašerbrum II. „Na parťáka nemusíte vypisovat výběrové řízení. Hory generují specifickou symbiózu lidí a já měl to štěstí, že jsem potkal Tomáše," poznamenal Holeček.

Dvojice měla v plánu odjet do Pákistánu již loni, Holeček si ale těsně před odjezdem rozdrtil patu při lezení v Prachovských skalách a expedice musela být o rok odložena. Nebyl úraz pomyslným třetím varováním? „Nikdy mě nenapadlo, že by to bylo znamení, abych přestal s tím, co dělám. Dokud mi to dává smysl, tak to dělat budu. Život je o kvalitě, objevovat je základní lidská touha. Je to určitá posedlost, ale bez ní bychom se nikam neposunuli," má jasno Holeček.

Srovnané má i to, že ostatky Hrubého jsou uloženy v ledovcové trhlině přímo na úpatí jihozápadní stěny a tragickou smrt bývalého předsedy horolezeckého svazu tak bude mít neustále před očima. „Člověka dělá člověkem duše, tělo je jen schránka. Zní to tvrdě, ale je to tak. Na hřbitově taky netruchlíme nad kostmi zemřelých," tvrdí čtyřicetiletý dobrodruh.

Průstup stěnou alpským stylem

Plán letošní expedice? V ideálním případě vypadá jednoduše, přestože bude výstup veden alpským stylem a bez podpory umělého kyslíku. „Proběhnout ledovec Baltoro a Abruzzi, udělat aklimatizaci v sestupové cestě zhruba do sedmi tisíc metrů a zanechat tam stan. Po regeneraci v základním táboře pokus o vrchol. Jestli to půjde, nevíme. Ale doufáme, že ano," dumal Holeček nad načrtnutým nákresem výstupu.

Pokud by Holeček s Petrečkem v Karákóramu uspěli, šlo by o první český, resp. československý prvovýstup v nejvyšších horách planety po 27 letech s významným mezinárodním přesahem. "Tehdy to byla zlatá éra Josky Nežerky, Josky Rakoncaje, Poldy Sulovského a řady dalších. Byla to skupina, která dokázala ve správný čas tahat za správný konec himálajského horolezectví. Od té doby tu nic podobného nebylo," říká Holeček.

Pokud vše půjde hladce, měli by být oba horolezci na konci prázdnin doma. "Základní cíl je se vrátit, kopec neuteče," dodal s optimismem Holeček.

Reklama