Hlavní obsah

Nad univerziádou visí přízrak MERS, Česko přesto do Koreje vyšle 151 sportovců

Praha

Česko posílá na červencovou univerziádu do Kwangdžu 151 sportovců a mezi nimi bude za hvězdu student ČZU judista Lukáš Krpálek, který se do Koreje přesune rovnou z Evropských her v Baku. Jinak akademici odlétají postupně už od neděle. Na univerziádě bude mít Česko zastoupení v atletice, golfu, judu, moderní gymnastice, plavání, střelbě, stolním tenise, taekwondu, tenise, veslování a představí se týmy basketbalistek, fotbalistek, házenkářek, volejbalistů a baseballistů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek bude jednou z hvězd české výpravy na univerziádě v Koreji

Článek

Přestože Korea aktuální zápasí se smrtelným respiračním koronavirem MERS, který si tam vyžádal už 31 obětí, organizátoři univerziády ubezpečují, že nákazu je lokalizovaná v Soulu a v Kwangdžu nemá žádné potvrzené případy ani podezření na MERS. „Udělali jsme i preventivní opatření na posílení imunity všech sportovců, snažíme se obavy spíš rozptýlit než zvětšovat, i když nikdo nepodceňuje vážnost situace," říká šéf výpravy František Dvořák.

„Dali jsme sportovcům na vybranou, jestli se chtějí zúčastnit s tím, že riziko vyloučit nelze," vysvětluje Dvořák, pro nějž ale bylo hlavní, že k cestě do Koreje nedostal zamítavé stanovisko hlavního hygienika. „Mluvil jsem i s místopředsedou lékařské komise univerzitního sportu, který mě ujistil, že se není čeho bát," doplňuje šéf výpravy.

Hrozba nákazou koronavirem MERS přesto vystrašila některé sportovce natolik, že účast na univerziádě, která začne už 3. července, zrušili. „Rozhodně nechci riskovat. Nikdo tady netuší, jak je v Koreji situace vážná a hlavně proti MERS neexistuje žádná vakcína, proto je lepší být preventivně opatrná," říká stolní tenistka Hana Matelová, proč nejede. Podobně zareagovala kapitánka golfového týmu Jana Giacintová. „Po nedávno prodělané nemoci a zvážení svého aktuálního zdravotního stavu jsem odmítla letět," tvrdí.

Padla i účast házenkářů, Dukla z obav z nemoci neuvolnila hráče. „Tím se celé mužstvo rozpadlo. O Horákově postoji jsme si psali s jeho tatínkem, omluvil se rovněž šermíř Michal Čupr. Nikomu nic nenařizujeme, je to svobodná vůle každého," říká šéf výpravy František Dvořák s tím, že žádný stát účast neodřekl a KLDR chybí z politických důvodů.

Neměli bychom se ocitnout v přímém nebezpečí. Ohnisko nákazy je v Soulu a my přiletíme na letiště, které leží 60 km od metropole, a rovnou nás povezou na jih do Kwangdžu, kde už spustili sérii bezpečnostní opatření, aby zabránili šíření koronaviru do regionu," vykládá Dvořák s tím, že tepelné snímače budou v univerziádní vesnici i na sportovištích, aby bylo vše podchyceno. „Ze všech stran slyšíme, že se nemáme bát," tvrdí Dvořák.

Elitní česká vytrvalkyně Kristiina Mäki má jasný postoj: „Riziko je všude, akorát kolem nákazy MERS je zmedializované. Letěla jsem na podzim i do Etiopie, kde měla být ebola. A pořád jsem tady. Nechci se tomu vysmívat, třeba přijedu a umřu. Ale stejně jednou umřu." Organizační výbor ale všechny ubezpečuje, že v místě konání univerziády, které je výrazně vzdáleno od Soulu považovaného za centrum řádění MERS, dokáže riziko nákazy eliminovat. „Jako nadstandard k lékařské péči jsme nakoupili prostředky na posílení imunity, abychom zvýšili prevenci. Budeme dodržovat i zpřísněný hygienický režim. Člověk ale musí mít pokoru před tím, co děje a cítí i velkou zodpovědnost," uvědomuje si Dvořák.

Reklama

Související témata: