Hlavní obsah

Česko uspořádá ME basketbalistek v roce 2017. Hrát se bude v Praze a Hradci Králové

Budapešť

České basketbalistky mají jistou účast na ME 2017. Na příštím šampionátu budou hrát jako domácí tým, uskuteční se totiž 16. - 25. června v Praze a Hradci Králové. Česko na jednání v Budapešti uspělo se svoji kandidaturou na pořadatelství proti Srbsku.

Foto: David Taneček, ČTK

České basketbalistky (zleva) Romana Stehlíková, Kateřina Zavázalová, Veronika Vlková a Tereza Vorlová

Článek

„První přišel pocit radosti, pak začala převládat zodpovědnost. Začíná nám dlouhé období příprav. Musíme sestavit organizační tým, upřesnit rozpočet akce a začít jednat s městy." popsal pocity krátce po vyřknutí ortelu generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

„Záruky a depozity jsou rozděleny na tři části. Jedna byla klasický poplatek, že vás vůbec vezmou do rozhodovacího procesu, druhá pak základní garance za to, že bude dobře probíhat příprava, a třetí je to samé pro šampionát. Řešili jsme to přes bankovní garance. V případě, že vše proběhne v pořádku, tak FIBA vrátí peníze zpět," přiblížil Konečný.

I když evropský šampionát žen hostila naše země naposledy v roce 1995, má Česká basketbalová federace s pořádáním velkých akcí v minulých letech bohaté zkušenosti. Od roku 2010 se u nás konalo mj. MS žen, MS žen do 17 let i MS mužů do 19 let. „Myslím, že v konečném účtování rozhodly naše větší zkušenost s pořádáním akcí podobného rozsahu, práce s fanoušky a marketingem," naznačil Konečný.

Základní část šampionátu by se hrála v pražské hale Královka a v Hradci zřejmě na zimním stadiónu. Finálovou pasáž šampionátu by pak viděla pražská O2 arena. Reprezentantky Česka mají po změně kvalifikačních pravidel jako jediné předem zajištěnu účast. Ostatní týmy, včetně mistryň Evropy a účastnic olympijských her v Riu, budou muset projít průběžnou kvalifikací, která odstartuje již v listopadu letošního roku.

Příští evropský šampionát už nebude tak dlouhý jako ten letošní, ale zkrátí se o pár dní. Navíc počet účastníků by se měl vrátit zpátky na šestnáct z dvaceti. Z letošního ME přímo na OH 2016 postoupí jen vítězky finálového souboje Francie-Srbsko, poražené spolu s Běloruskami, Španělkami a Turkyněmi čeká olympijská kvalifikace.

Reklama

Související témata: