Hlavní obsah

Američané koupili televizní práva na přenosy z olympiád, Česká televize musí čekat, s čím přijdou

Praha
Aktualizováno

Obavy, že český televizní divák bude muset od roku 2018 i za přenosy z olympijských her platit, jsou zatím předčasné. Americká společnost Discovery Communications sice získala od Mezinárodního olympijského výboru za jednu miliardu a tři sta miliónů eur vysílací práva na olympijské hry v letech 2018-2024 pro Evropu včetně České republiky, jenže v uzavřené smlouvě se zároveň zavázala, že v jednotlivých teritoriích poskytne sublicenci národním televizním společnostem, aby přenosy vysílaly na volně šiřitelných kanálech. Ze zimních her 100 hodin, z letních jednou tolik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kde budou moct nakonec diváci sledovat olympijské hry?

Článek

Evropa se pokoušela konkurovat americké společnosti Discovery Communications marně,  televizní společnosti starého kontinentu nemohly nabídce Discovery konkurovat.

Ta podnikla první expanzi na starý kontinent ve druhé polovině loňského roku, kdy koupila majoritní vlastnický podíl ve stanici Eurosport. Nyní učinila druhý krok - od Mezinárodního olympijského výboru koupila za 1,3 miliardy eur (tedy za 35,4 miliardy korun) televizní vysílací práva z olympijských her od roku 2018 až do roku 2024.

V praxi se dohoda týká XXIII. zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018, XXXII. letních olympijských her v Tokiu v roce 2020 a olympijských her v letech 2022 a 2024, jejichž hostitelská města ještě nebyla zvolena.

Vše je zatím příliš čerstvé

Na nejbližší olympijské hry, které se budou konat v příštím roce v Riu de Janeiro, se uzavřená dohoda nevztahuje. Z Brazílie bude olympijské hry na českém území vysílat Česká televize na volně šiřitelných kanálech a Nova na placených.

V budoucnu ale dojde k zásadní změně, protože už nyní vlastní Discovery a Eurosport v jednotlivých zemích v průměru desítku kanálů se sportovními přenosy. Díky vysílacím právům nabídnou přenosy z olympiády více než 700 miliónům evropských diváků na všech platformách včetně zdarma předávaného televizního vysílání, placeného televizního vysílání, přenosů po internetu a pro mobilní telefony ve všech jazycích v 50 zemích a teritoriích na evropském kontinentu.

Dobrou zprávou však je klauzule ve smlouvě, podle níž musí nový americký vlastník vysílat z letních olympijských her nejméně 200 hodin a ze zimních olympijských her nejméně 100 hodin v rámci zdarma šířeného televizního vysílání. Discovery tudíž bude v mnoha zemích Evropy udělovat takzvané částečné sublicence.

Na tiskové konferenci navazující na dnešní oficiální vyhlášení to přímo v Lausanne potvrdil prezident společnosti Discovery Communication David Zaslav, který oznámil, že předpokládá zahájení sublicenčních jednání v naprosté většině evropských teritorií.

Reklama