Hlavní obsah

Pětibojaři Kuf a Dianová jsou mistry světa ve štafetě

Moderní pětibojaři Jan Kuf a Natálie Dianová se stali mistry světa v závodu smíšených štafet. V závěrečné disciplíně šampionátu v Berlíně za nimi o osm sekund skončila dvojice z Ruska, bronz získali Američané.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Moderní pětibojaři Natálie Dianová a Jan Kuf jsou mistry světa ve štafetě.

Článek

"Šlo nám to hned od rána, to bylo příjemné, užili jsme si celý den. Poprvé v životě jsem vyhrál něco takhle velkého," řekl Kuf v tiskové zprávě. "V daných podmínkách s tím, co mají oba za sebou, jsem neviděl lepší výkon," uvedl reprezentační trenér Jakub Kučera.

Zatímco v mužských nebo ženských štafetách mají čeští reprezentanti z MS například i tři zlaté medaile, ve smíšených dosud na stupně vítězů nevystoupili. Dianová je štafetovou mistryní světa z roku 2009, kdy triumfovala s Lucií Grolichovou, Kuf získal loni individuální bronz.

Přestože Dianová kvůli zdravotním problémům na velkých akcích dva roky nezávodila a v Berlíně měla za sebou vysilující sobotní soutěž, v níž skončila dvanáctá, ve štafetě podala další obdivuhodný výkon. "Chtěla jsem závodit. Připadala jsem si jako dostihový kůň, kterého dlouho drželi ve stáji a teď ho vypustili na dráhu," řekla Dianová. "Je to odměna po posledních dvou letech, kdy jsem si kvůli zranění říkala, jestli to ještě bude na vrcholový sport. Medaile je motivace," dodala.

Kuf v běhu předstihl Rusy

Kuf si zase v dubnu na šermířském turnaji roztříštil ukazováček na pravé ruce. "Trochu jsem se kvůli prstu bál šermu, ale vyšlo to. A střelba vypadala dobře už na tréninku, to se potvrdilo. Pomohlo mi, že jsem sem nejel s velkým očekáváním, netrénoval jsem pořádně dva měsíce, tohle byla zkouška. Je to povzbuzení," řekl Kuf.

V plavání byli Češi těsně čtvrtí, v šermu šestí a parkur vyhráli, což jim před závěrečnou disciplínou vyneslo průběžné druhé místo. Vedoucí Rusové ale čtyřvteřinový náskok v běhu se střelbou neudrželi, Kuf po téměř bezchybné střelbě proběhl vítězně cílem s pohodlným odstupem. Před cílem vztyčil k nebi zraněný ukazováček na znamení vítězství, proběhl cílovou páskou a objal se s Dianovou.

Dianová přitom předtím ve střelbě chybovala a Ruska zvýšila náskok. "Do kombinované disciplíny jsem se držela, ale pak už kvůli únavě odcházela koncentrace a střelba podle toho vypadala. Honzovi jsem věřila a pak jsem si jeho finiš užívala. Říkala jsem si, že za celý den si to zasloužíme. Jsem ráda, že to takhle klaplo, i když jsem si netroufala tak vysoko pomýšlet," řekla Dianová.

Mistrovství světa v moderním pětiboji v Berlíně:
Smíšené štafety:
1. Kuf, Dianová (ČR) 1476 b.
2. Kustov, Burjaková (Rus.) 1468
3. Schrimsher, Isaksenová (USA) 1461
4. Lanigan-O'Keeffe, Coyleová (Ir.) 1457
5. Kuo Ťien-li, Čchen Čchien (Čína) 1449
6. Staskiewicz, Nowacká (Pol.) 1444

Reklama

Související témata: