Hlavní obsah

Střelkyně Švecová trefila olympijské Rio

Maribor

Střelkyně Lucie Švecová získala pro Česko třetí účastnické místo na OH v Riu. Na mistrovství Evropy v Mariboru skončila ve finále ve sportovní malorážce na 3x20 ran sedmá a získala poslední ze tří přidělovaných účastnických míst pro OH. Čtyři nejlepší závodnice v pořadí už účastnická místa měly z jiných závodů, takže ho „braly“ ty od pátého do sedmého.

Foto: Ivana Roháčková

Střelkyně Nikola Mazurová na ilustračním snímku. Při ME v Mariboru byla členkou úspěšného týmu.

Článek

„Mám z toho obrovskou radost, přiznám se, že jsem něco takového vůbec nečekala. Po základním závodě, který se tu střílel v největším vedru, protože kvůli výpadku elektrického proudu se náš závod posunul, jsem byla hodně unavená. Ve finále jsem se držela na sedmém místě, které jsem potvrdila poslední ránou, i když to byla devítka. Nevěděla jsem, že mám účastnické místo pro olympiádu. Potvrdil nám to až delegát Evropské střelecké federace," říkala po závodě zcela vyčerpaná, ale šťastná střelkyně, která pomohla týmu k bronzu.

Švecová, za svobodna Valová, která už je maminkou, má ve sbírce stříbro z ME v malorážce vleže, a startovala už na OH 2000 v Sydney, postoupila do finále jako šestá. Blízko do osmičky nejlepších měla i bronzová z OH v Londýně Adéla Sýkorová, která se před týdnem vdala za německého střelce a jmenuje se Bruns. V Mariboru však startuje ještě pod dívčím jménem, protože jí v Německu nestihli udělat nový pas. K postupu do finále jí chyběly dvě desítky, o které měly víc dvě soupeřky před ní. Nikola Mazurová skončila ve třetí desítce. Právě ona ale získala loni první z českých střelců účastnické místo na OH 2016.

Kromě Mazurové a Švecové vybojoval už na jaře účast v Riu i brokový střelec David Kostelecký. Účastnická místa jsou k dispozici i v dalších disciplínách na ME a čeští střelci věří, že to úterní nebylo poslední.

ME ve střelbě v Mariboru:
Malorážka 3x20 - ženy:
1. Maksimovičová (Srb.)
2. Zublasingová (It.)
3. Englederová (Něm.)
...
7. Švecová
10. Bruns
24. Mazurová (vš. ČR)
Družstva:
1. Polsko
2. Německo
3. Česko
Juniorky:
1. Zyková (Rus.)
...
19. Kolaříková
26. Dudová
43. Foistová (ČR)
Družstva:
1. Rusko
...
9. Česko
Sportovní pistole - juniorky:
1. Bacaraškinová (Rus.)
...
6. Dědová
24. Přibáňová
30. Bezděčná (všechny ČR)
Družstva:
1. Rusko
...
6. Česko

Reklama

Související témata: