Hlavní obsah

Boxerský mistr světa Vitalij Kličko ukončil kariéru

Mistr světa v boxu Vitalij Kličko oznámil, že končí s boxem. Ukrajinský profesionální šampion se v úterý podrobil operaci kolena a čekala ho půlroční pauza. V sobotu v Las Vegas měl Kličko obhajovat svůj titul organizace WBC proti Hasimu Rahmanovi, ale kvůli zranění z tréninku ho musel již potřetí odvolat. V tiskovém prohlášení označil Kličko za důvod ukončení kariéry právě zdravotní problémy.

Foto: ČTK

Vitalij Kličko před zápasem o titul mistra světa s Lennoxem Lewisem.

Článek

"V poslední době jsem se bohužel více potýkal se zraněními než se soupeři v ringu. Rozhodnutí skončit s výkonnostním sportem bylo těžké. Ale chtěl jsem se rozloučit na vrcholu," uvedl čtyřiatřicetiletý boxer.

Klička operoval v úterý v kalifornském Inglewoodu doktor Neal Elattrache, jenž objevil v Ukrajincově koleně čerstvou trhlinu předního křížového vazu. Pro rodáka z kyrgyzského Bělovodsku půlroční pauza prakticky znamenala, že přijde o mistrovský pás. Nestihl by se totiž vrátit ve stanovené tříměsíční lhůtě, během níž musel titul obhajovat.

Nemělo smysl lpět na titulu

Jakmile se Kličko po operaci probral z narkózy, dozvěděl se přesnou diagnózu. Podle manažera Bernda Bönteho byl v šoku. "Poradil se s bratrem Vladimirem, rodinou i trenérem Fritzem Sdunekem. Ale rozhodnutí nakonec musel udělat sám. Nemělo pro něj žádný smysl lpět na titulu," řekl Bönte německé agentuře SID.

Po Kličkově odchodu do boxerského důchodu se tak stal automaticky mistrem světa Rahman. Do čtvrt roku ho musí obhajovat proti lepšímu z duelu mezi Sinanem Samilem Samem z Turecka a Kazachem Ilegem Maskajevem. Ti se spolu utkají o právo vyzvat šampióna v sobotu v Hamburku.

Střídavě v Německu a na Ukrajině žijící Kličko získal titul v supertěžké váze loni v dubnu po vítězství nad Corriem Sandersem. V prosinci ho v duelu s Dannym Williamsem obhájil, Rahmanovi se ale poté omluvil celkem třikrát. Letos v březnu měl problémy se stehenním svalem, měsíc nato musel na operaci se zády.

Miliónová prémie je fuč

Starší ze slavného bratrského dua (v profesionálním ringu se prosazuje i Vladimir Kličko) má také stříbrnou medaili z boxerského amatérského šampionátu 1995. V profesionálním ringu prohrál od roku 1996 z 37 zápasů jen dvakrát.

Ukončením kariéry a neabsolvováním boje o mistrovský pás přišel Kličko o slíbenou prémii 7,8 miliónu dolarů, existenční starosti si však do budoucna dělat nemusí. Díky úspěšnému obchodování na burze je již dávno boháčem, společně s bratrem Vladimirem navíc vydělali v Německu milióny v reklamě.

S manželkou Natašou a třemi dětmi má dvoumetrový boxer dům v Hamburku, podle prvních zpráv se však rodina zřejmě přesune do Kyjeva. Tam již Kličko v minulosti rozjel několik obchodních i sociálních projektů. V době "oranžové revoluce" na konci loňského roku podporoval pozdějšího prezidenta Viktora Juščenka.

Reklama