Hlavní obsah

Ubereme broky, ale poškodíme střelce, připustil trenér Zvolánek

Maribor

Diskvalifikace dvou českých střelců v brokové disciplíně trap na skončeném mistrovství Evropy v Mariboru vyvolala velký rozruch. Olympijský vítěz David Kostelecký byl vyloučen už po druhé položce, protože broková náplň jeho dvou zkontrolovaných patron byla těžší, než povoluje limit 24,5 g. Jedna patrona vážila 24,6 a druhá 24,7 gramu. Junior Vladimír Štěpán byl vyloučen před finále, když limit překročil o dvě desetiny gramu. Stejný osud potkal mladou italskou skeetařku Chiaru Di Marziantoniovou.

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký byl v Mariboru diskvalifikován.

Článek

„Je to směšné. Jeden brok váží sedm až osm setin gramu, což znamená, že tam byly dva až tři navíc. Broků je v patroně tři sta, takže ty dva nebo tři naprosto nic neovlivní," konstatoval David Kostelecký. „Vidím za tím záměr mě poškodit. Vyhrál jsem dva závody Světového poháru za sebou a bylo mi řečeno, že nesmím používat oranžovou barvu patron. Změnili jsme ji, ale znovu jsem byl upozorněn, že budu kvůli střelivu vyloučen. Udělali jsme další úpravy, a přesto diskvalifikace přišla. Patrony od italského výrobce používám už deset let, vyhrál jsem s nimi olympiádu a další medaile. Kontrolovali mi je víc než stokrát a do letoška se nic nedělo. Někomu vadím," konstatoval smutně Kostelecký.

A přidal jednu zkušenost. „Zažil jsem situaci, kdy jedna italská závodnice střílela s patronami, které vážily 26,4 gramu, to už jsou desítky broků navíc, což může hrát roli. Nechali ji závod dostřílet, trochu divný postup."

Za patrony odpovídá výrobce

Přitom střelec sám nemá šanci váhu patrony ovlivnit, ani zkontrolovat. „Patrony plní stroj, výrobce je váží a kontroluje, každá série má svůj denní certifikát. Ten od těch mých italský dodavatel poslal ihned na šampionát. Nevzali ho vůbec v úvahu, nikdo se mnou nemluvil, nedali mi šanci se hájit nebo cokoliv vysvětlit. Já svému dodavateli věřím, měnit ho nebudu. Výrobce se ostře ohradil a upozornil, že se může jednat o nekalý konkurenční boj," dodal s tím, že byl hned druhý den u výrobce a udělali opatření, aby na zářijové mistrovství světa dostal nové patrony.

„Od výrobce dostanu bednu patron. Jsou jich tisíce. Třeba jen při jednom tréninku jich vystřílím dvě sta a při závodě to může být i víc. Musel bych každou patronu vážit celou, což ale vůbec nic neznamená. Když ji otevřu a vysypu broky, abych je převážil, patrona je zničená. Do původního stavu ji nedám," zdůraznil Kostelecký. Jeho mladší kolega Štěpán měl patrony od českého výrobce.

Kontrola by měla být pod kontrolou

Kontroly váhy broků má při závodech svá pravidla. „Střelci odloží při příchodu na střeliště krabičky se svými patronami do předem připravených beden. Z nich si pak rozhodčí vybere dvě patrony, zalepí do obálky a předá technickému rozhodčímu. V určené místnosti je oddělena spodní kovová část patrony se střelným prachem, pak se otevře ta, v níž jsou broky a ty se vysypou na kalibrovanou váhu. Pokud je limit překročen, udělají totéž s druhou patronou. Jako vedoucí výpravy jsem byl přizván až k výsledku. Co se dělo předtím, jsem neviděl," řekl trenér a vedoucí brokařů na šampionátu Petr Zvolánek.

Skutečnost, že s patronami je manipulováno bez přítomnosti závodníka nebo trenéra, však vyvolává spekulace o regulérnosti kontroly. „Chceme navrhnout Světové i evropské střelecké federaci, aby postup při kontrole byl podobný, jako u dopingu. Tedy přísně protokolovaný, za účasti svědků a zainteresovaných osob. Nikomu nechci nic podsouvat, ale stát se může cokoliv, záměrně nebo i náhodou. Jde o setiny gramu," naznačil, že ani ve střeleckém sportu nemusí být vše čisté a může jít nejen o boj výrobců, ale i zájem vlivných národních svazů.

Potopili vlajkovou loď

„Diskvalifikace minimálně rozhodí psychiku ostatních členů družstva, které tím končí. V případě Davida to je, jako když vám potopí vlajkovou loď nebo vyřadí nejlepšího hráče. To se na ostatních podepíše. Bylo to znát na zbývajících dvou seniorech, ale i juniorech. Strach, že mě může potkat totéž, z hlavy nedostanete," dodal Zvolánek.

Za týden se střílí v Gabale další závod Světového poháru, na kterém půjde opět o účastnická místa v olympijském Riu. Je to jedna z posledních možností, jak ho vybojovat. Napětí mezi střelci a hlavně národními federacemi stoupá. „Bohužel podpásovky už nejsou ani v našem sportu ničím výjimečným," krčil rameny Kostelecký, který do Gabaly nejede, protože účastnické místo už vybojoval. Šanci ale mají další čeští střelci.

Za týden se toho ohledně střeliva moc udělat nedá. „Už jsme jednali s českým výrobcem, s jehož střelivem většina našich závodníků střílí. „Nemáme jinou obranu, než aby výrobce udělal patrony hlouběji pod limitem, to znamená, ubral třeba čtyři broky. Bohužel tím poškodíme vlastní závodníky, ale budou klidnější, že je nepotká diskvalifikace, jako třeba Štěpána až ve finále," konstatoval Zvolánek.

Reklama

Související témata: