Hlavní obsah

Rok do her v Riu! Tam se bude sportovat? Jak dopadne boj s časem?

Rio de Janeiro

Bude to asi o fous. A všechno se možná ani nestihne. Obavy se vznášejí nad dějištěm příští olympiády. Rio de Janeiro rok před vzplanutím ohně zdaleka není připraveno a některá sportoviště v poněkud syrovější podobě ve spojení s dalšími nepřehlédnutelnými fakty naznačují, že mohou být velké problémy. Dokonce se stále v souvislosti s vodou v dějišti OH, které mají začít 5. srpna 2016, objevují spekulace, že pro sportovce to v příštím roce v Brazílii nemusí být tak úplně bezpečné.

Stadión v Riu de Janeiro rok před zahájením olympiády.Video: Reuters

 
Článek

Znečištěná voda může na olympiádě v Rio de Janeiru způsobit sportovcům zdravotní problémy.

Příslušní brazilští činovníci ovšem mají jasno v tom, že se vše stihne a že vše bude v naprostém pořádku. A co nebude, to se přikryje, dodávají pozorovatelé.

Odpočítávání posledních 365 dnů do startu her a další fáze testovacích akcí každopádně začne v době stavebních potíží a setrvávání škodlivých látek ve vodě, uvádí Reuters.

Mnohdy jen skelety

„Hry budou úspěšné, práce běží. Co bylo opožděno, se dohání. Některé stadióny jsou z 90 až 95 procent hotové," uvedl výkonný tajemník koordinace příprav her Pedro Paulo.

Otestován už byl volejbalový areál Maracanazinho, neboli "malé" Maracaná. To ale funguje už od roku 1954. Řada z nových sportovišť má zatím podobu nedokončeného skeletu.

A porovnání s Londýnem, dějištěm minulého vrcholného sportovního svátku? Ve stejném časovém bodu bylo před hrami v britské metropoli hotovo vše ze 79 procent, v Riu ze skromných pětadvaceti.

Město vypadá jako staveniště. Připravuje se další část metra, staví dálnice a upravuje přístavní část.

Stavba některých sportovních areálů v minulých měsících vázla i proto, že ještě nebyly vybrány společnosti, které je mají dát dohromady.

Ve vodě je všechno možné

Přípravy blokuje i korupční skandál spojený se společností Petrobras. Vyšetřovány jsou v souvislosti s tím i firmy, které se podílejí na přípravách sportovišť a infrastruktury města. Úvěrové kanály tak vyschly a někteří zodpovědní manažeři čekají ve vězení na soud.

K tomu stále hrozivá kvalita vody v dějišti soutěží veslařů, jachtařů a dálkových plavců. V zátoce je možné k vidění kde co. Pneumatiky, staré televizory, pohovky a plastový odpad...

Proces očisty vody neprobíhal zdaleka podle představ. MOV dokonce vyjádřil obavy o zdraví sportovců. „Pro hry ale budou podmínky v Guanabara Bay a v laguně Rodrigo de Freitas na sto procent v rámci směrnic. Nemáme v tomto ohledu žádné obavy," uvedl Pedro Paulo.

Brazilce samotné uklidňuje, že úspěšně zvládli i loňské MS ve fotbale, přitom také byli podrobováni kritice.

Organizační výbor kromě jiného v posledních dnech oznámil, že bude pokračovat v tradici předchozích dvou olympiád nasazením slavných filmových hvězd do pozic uměleckých ředitelů pro slavnostní zahájení. Je mezi nimi i Brazilec Fernando Meirelles, režisér proslulého filmu Město bohů.

Reklama

Související témata: