Hlavní obsah

Bez basketbalistek i fotbalistů. Přesto Doktor v Riu čeká až 130 sportovců

Praha

Po dvaceti letech se na olympiádě zřejmě nepředstaví čeští reprezentanti v žádném kolektivním sportu, přesto sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor věří, že na počtu členů české výpravy se to výrazněji neprojeví.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor

Článek

V Londýně Česko reprezentovalo 133 sportovců, za rok by byl Doktor spokojený se stotřicetičlennou výpravou. „Je to velmi ambiciózní cíl," připouští dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice. „Ale když sleduju, jak jde český sport nahoru, mohli bychom takový počet naplnit," věří Doktor.

Jistých je sedm míst

V Sydney 2000 Česko reprezentovali fotbalisté, na dalších třech olympiádách se představily basketbalistky. Jenže oba tyto kolektivy letos uvízly v kvalifikačních sítích, z dalších kolektivních sportů už mají reálnou šanci pokusit se o účast v Riu pouze volejbalistky.

Rok před slavnostním zahájením olympiády má výprava jistých sedm členů. Limity zaplavaly plavci Barbora Závadová, Simona Baumrtová a Jan Micka. Místenku pro Česko vybojovala i jachtařka Veronika Fenclová-Kozelská a střelci Nikola Mazurová, Lucie Švecová a David Kostelecký. Nominační období skončí příští rok v polovině července.

V Londýně získalo Česko deset medailí. „Tehdy se hry vyvedly extrémně, bude těžko to zopakovat. Ale podle výsledků světových šampionátů jsem optimista," dodává Doktor.

Reklama