Hlavní obsah

Rio odpočítává poslední rok. Organizační nedostatky má vyvážit brazilské nadšení

Michal OsobaPrávo

Přesně za rok se rozhoří olympijský oheň na stadiónu Maracaná. Slavný fotbalový stánek prošel zásadní přestavbou před mistrovstvím světa 2014 a na slavnostní zahájení je prakticky připraven. O dalších stavbách to ale neplatí, Rio čeká boj s časem.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Stadióny v brazilském Rio de Janeiru, kde se příští rok uskuteční letní olympijské hry, ve výstavbě.

Článek

Práce na olympijském tunelu v Riu

Pamětní medaile a známky k OH v Riu

Když má předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval srovnat stav příprav her s předchozími hostiteli, vybere si odstrašující příklad. „Historicky největší zpoždění bylo v Aténách, s těmi je to v Riu neporovnatelné,“ hodnotí.

Vše splní. Otázka je kdy

To ale neznamená, že by vše běželo dle harmonogramu, jenž byl představen při volbě pořadatele olympiády před šesti lety. „Myslíme, že se věci splní. Otázka je kdy a v jaké kvalitě. Když má něco začít v osm, ve Švýcarsku to začne v 8.00, v Anglii v 8.05, tady to může být v jedenáct,“ říká Kejval. Také už do Ria směřovalo několik více či méně razantních varování od Mezinárodního olympijského výboru.

A tak se v Brazílii čile staví. Třeba hotely, jejichž nedostatek organizátory i návštěvníky her trápí. „Ano, úroveň tříhvězdičkového hotelu v Evropě odpovídá pětihvězdičkovému tam. Jenže je nesmysl být na hotelu, když je tam neopakovatelná krásná atmosféra, lidi jsou entuziastičtí a milují sport v každém okamžiku,“ vypráví šéf ČOV, jenž tak věří, že diváci i sportovci pár chyb organizátorům odpustí.  „Hry v Londýně to nebudou, objeví se nedostatky. Ale vyváží je nadšení a temperament v Riu,“ je přesvědčený Kejval.

Obavy ze zápachu a kriminality

Infrastruktura ale není jediná starost pořadatelů. Zejména jachtaře trápí kvalita vody v zátoce Guanabara plné splašků. „Vyčistit to nedokážou. Moře je čisté, ale v tom zálivu je obrovský smrad, to cítí každý,“ říká Kejval.

Další všudypřítomnou hrozbou v některých oblastech Ria je kriminalita. „Všude nás varovali. S historkami, jaké jsem slyšel, my Evropani nemáme zkušenost. Ale pokud se účastníci her budou chovat rozumně a nebudou chodit do favel a rizikových oblastí, nemělo by se nic stát,“ věří Kejval.

Reklama

Související témata: