Hlavní obsah

Jak zvládat koně? Nesmíte ho znervóznit, radí Svoboda

Camiro, Loreta, Soňa a Lukaro. Za touto čtveřicí koní pravidelně míří do poděbradské jízdárny reprezentace českých moderních pětibojařů, aby jim pomohla nachystat se na velké akce. Tou nejbližší je mistrovství Evropy v anglickém Bathu, kde bude příští víkend ve hře osmička místenek pro muže i ženy do olympijského Ria.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

David Svoboda na koni v jezdeckém klubu v Poděbradech.

Článek

Mít vlastní koně je podmínkou úspěchu mezi pětibojaři, proto Dukla nakoupila po olympiádě v Pekingu závodníkům čtyři tréninkové parťáky na parkúr. Možná to byl základ olympijského zlata. Vždyť zatímco v Pekingu David Svoboda ztratil šanci na medaili marným bojem s valachem Chun-chunem, v Londýně už zvládl nástrahy parkúru brilantně.

Nabídka koní, na niž mohou pětibojaři trénovat, je ale mnohem širší. „Jezdecký trenér Robert Kopecký je schopen namodelovat přípravu s různými typy koní. Teď před mistrovstvím Evropy jsme měli na vyzkoušení dva nové, typologicky blízké těm, kteří budou v Británii, kde jsou koně citlivější," líčí reprezentační kouč Jakub Kučera.

I na různé typy koní ale platí podle Svobody jedno základní pravidlo. „Zvířata vnímají rozpoložení člověka. Nesmíte koně znervóznit. Když jsem v klidu, kůň nejspíš bude taky," říká olympijský vítěz.

Reklama