Hlavní obsah

Voda je v Miláně jako beton, smál se Dostál po suverénním postupu

Milán

Suverénním způsobem postoupil kajakář Josef Dostál ve čtvrtek odpoledne na kilometrové trati do finále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Miláně. „Dobré to bylo, dobré," lebedil si dvoumetrový český obr, když hodnotil semifinálové vystoupení, v němž měl druhý nejlepší čas. V sobotu bude bojovat o medaili i postup na olympijské hry 2016 v Rio de Janeiru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál.

Článek

Jak hodnotíte první závodní den na mistrovství světa?

Při ranní rozjížďce jsem chtěl vyhrát, ale Bělorus Jurenja byl v závěru trošku rychlejší, tak jsem šetřil síly na semifinále. V něm se Slovák Gelle vyvezl na vlně, každopádně jsem postoupil druhým nejlepším časem a nutno říct, že odpovídal nejvyšším světovým parametrům.

Ve čtvrtině semifinále jste zůstával mírně vzadu. Šlo o taktiku?

Ano, pořád patřím k nejmladším ve startovním poli. Ale věděl jsem, jaké mám jet tempo. Už před polovinou trati jsem byl v čele a odstup na soupeře zvětšoval. Chtěl jsem ostatním ujet.

Měl jste soupeře z rozjížděk nastudované? Nebo jste se věnoval jen vlastnímu výkonu a ostatními se nezaobíral?

Viděl jsem všechny rozjížďky a uvědomoval si, že kluci jezdí skvěle. Dva favorité nejsou nakonec ve finále, což jen dokumentuje, jak je startovní pole nabité.

Pro finále máte dráhu číslo devět, což je stejné jako při zlatém představení na minulém mistrovství světa v Moskvě.

Budu blízko k tribuně, což mám rád. Samozřejmě se mi vzpomínky na Moskvu vybavují, ale do finále půjdu s čistou hlavou. Budu soupeřům chtít ukázat, kdo je Josef Dostál. Současně mám však dostatek pokory a je pro mě pořád ctí jet finále s dalšími elitními kajakáři.

Nevnímáte tedy situaci tak, že je ctí i pro soupeře jet proti vám a po vašem zlatém triumfu v Moskvě by měli mít respekt?

Ne. Tady v Miláně je voda úplně jiná než v Rusku. Když pádluji, je to jako do betonu. Voda je strašně tvrdá. Proto je pokora na místě.

A nynější forma je se zlatou z minulého šampionátu srovnatelná?

Myslím, že čtvrteční výkony ukázaly, jak jde forma nahoru. Měli bychom na tom být dobře i pro čtyřkajak.

Reklama

Související témata: