Hlavní obsah

Soupeře drtí na vodě, parťáky na šachovnici. Kajakářský obr se po letech vrátil k intelektuální zábavě

Milán

Šachy a spánek! Tak zní recept Josefa Dostála, českého kajakáře, na ladění formy v průběhu mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Ve čtvrtek dvaadvacetiletý borec v Miláně nejdříve suverénně postoupil do finále na kilometrové trati, v pátek pak přidal s parťáky z čtyřkajaku ještě dominantnější postup přímo do finále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál.

Článek

„Ve čtvrtek jsem cítil spánkový deficit, tudíž jsem si proti všem zvyklostem šel po obědě na hodinku lehnout. Prospal jsem se a následně se cítil super," vykládá Dostál, jenž se nově vyžívá v partiích šachu. „Jako malý kluk jsem hrál s dědou. Bylo mi osm nebo devět, ale moc jsem tomu nehověl. Pak jsem nehrál dvanáct let. Až v Ázerbájdžánu jsem to při Evropských hrách znovu zkusil," vypravuje Dostál.

Co jej přimělo k návratu nad šachovnici? „Po zklamání z výsledku, kterým bylo čtvrté místo, jsme trávili poslední den ve vesnici pro sportovce úplně sami. Doslova jsme se kopali do zadku. A na prostranství mezi domy jsem našel venkovní šachy. Z nudy největší jsem si šel zahrát. Docela mě to chytlo," líčí s 202 centimetry největší člen českého týmu.

Po návratu do Prahy pak hned mířil do obchodu a koupil přenosné šachy. „S kamarády si teď krátíme čas na soustředění touhle intelektuální zábavou. Hrál jsem i s koučem a strašně jsem ho vydrtil. Nemá trénink a moc to neumí," řehní se Dostál.

Jedno úskalí mu však nové potěšení přeci jen přináší... „V Ázerbájdžánu byly půlmetrové figury, takže jsem měl proti dalším klukům výhodu v dokonalém přehledu ze své výšky a také jsem snadněji mohl realizovat tahy. Teď na malé šachovnici mám problémy, protože jak mám velké prsty, občas při jednom tahu shodím čtyři další figurky," říká pobaveně Dostál.

Reklama

Související témata: