Hlavní obsah

Start jsem měl pomalejší, finiš dokonalý, radoval se Fuksa po premiérovém titulu

Milán

Premiérový zlatem v kariéře z nedělního závodu na 500 metrů vyšperkoval český kanoista Martin Fuksa vystoupení na mistrovství světa v Miláně, kde už v sobotu vybojoval stříbrnou medaili v bitvě na 1000 metrů, kde si současně zajistil i místenku na olympijských hrách v Riu 2016. „Byl to parádní víkend. Přestože pětistovka není olympijskou disciplínou, mám obrovskou radost," vykládal v cíli závodního kanálu Idroscalo dvaadvacetiletý reprezentant.

Martin Fuksa - kanoista, mistr světa na 500 metrůVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Spravil jste si chuť po sobotním závodě na tisíc metrů, v němž jste o pouhých sedmnáct tisícin skončil druhý?

Určitě. Spravil. V každém závodě chci být na stupních vítězů, což se mi podařilo i na tisícovce. Ale když mohu stát úplně nejvýše, je to pochopitelně paráda. Titul světového šampióna z pětistovky mezi elitou ještě nemám, takže jsem nadšený.

Závod na pět set metrů se na olympijských hrách nejezdí. Má pro vás medaile z mistrovství světa kvůli tomu menší hodnotu?

Rozhodně ne. Jsme na světovém šampionátu, nikoliv na olympiádě. Vím, že mnoho lidí to tak bere, ale já ne. Přestože pětistovka není olympijskou disciplínou, mám obrovskou radost. Titul mistra světa je prostě titul. Tím spíše, že jsem ho dosud nevybojoval.

V sobotu jste neměl z výkonu stoprocentní pocit, v neděli bylo vše dokonalé?

Foukal silný vítr proti. Takže finiš se trošku prodlužoval, bylo to tentokrát trošku delší (směje se). Navíc se mi nepodařil úplně ideálně start. Ale finiš jsem zvládl skvěle.

Neměl jste v hlavě právě konec sobotního závodu na tisíc metrů, v němž vás Brendel těsně předstihl?

Ne, vůbec. Podíval jsem se na kilák v sobotu večer na hotelu, tím to skončilo. Ale je fakt, že jsem někde na čtvrt kilometru periferně sledoval, jestli Brendel vyjede. Nikdo tam nebyl, což byl super pocit. Tak jsem si hlídal Tarnovschiho, který na startu neuvěřitelně vypálil. Finiš jsem měl lepší. A mám první titul mistra světa. Paráda.

Jaký je váš nejbližší program? Bude čas na oslavu úspěšného šampionátu?

Já mám oslavu každý den (směje se). Ale vážně, už v úterý letím do Portugalska na exhibiční závod výrobce mých lodí. Je to na sto dvacet metrů, jenom taková legrace. Pak mě čeká cesta do Ria, abych si vyzkoušel tamní podmínky při kontrolních závodech. Po návratu máme s Pepou Dostálem exhibici v Německu a v září jedu ještě mistrovství Evropy do třiadvaceti let. Až potom si dopřeju odpočinek a oslavu premiérového zlata.

Reklama

Související témata: