Hlavní obsah

Kubánští boxeři brali čtyři zlata

MIANYANG

Nejúspěšnější výpravou boxerského mistrovství světa v čínském Mianyangu se už tradičně stala Kuba. Pět finálových účastí proměnili její borci ve čtyři zlaté medaile. Tři prvenství si domů veze Rusko, o jedno méně Kazachstán.

Článek

Před závěrečným finálovým duelem váhy nad 91 kilogramů měli Rusové i Kubánci stejný počet tří zlatých. V souboji titánů, který představoval opravdové vyvrcholení šampionátu, dokázal Kubánec Solís obrátit nepříznivý vývoj a v závěru k ohromné radosti trojnásobného olympijského vítěze legendárního Teófila Stevensona svého soupeře Romančuka totálně převálcoval.

Ve váze do 81 kilogramů bral bronz přemožitel Tomáše Adámka Mulumjan z Arménie, o stupínek výš pak skončil Chorvat Šivolija, kterého český boxer už v kariéře rovněž dokázal porazit. "Škoda. Je vidět, že Tomáš na to měl, ale problém byl v jeho hlavě," pokrčil rameny trenér Svatopluk Žáček. "Kdyby boxoval jako před začátkem mistrovství na sparinzích v Polsku, medaile by mu neunikla."

Jako dárek pořadatelům nadělili rozhodčí zlato i Číňanu Mingovi, který už ve čtvrtfinále nanejvýš podivně vybodoval největšího favorita Kubánce Bartelemyho. Tažení domácího boxera, kterého fanaticky podporovala zaplněná hala, nedokázal odolat ani zkušený Maďar Bedak. Čtyři čeští reprezentanti (Horváth, Halaš, Viktora, Adámek) zakončili svou pouť hned v prvním kole.

Mistři světa - do 48 kg: Ming (Čín.), do 51 kg: Lee (Kor.), do 54 kg: Rigondeaux (Kub.), do 57 kg: Tiščenko (Rus.), do 60 kg: Ugas Hernández (Kub.), do 64 kg: Sapijev (Kaz.), do 69 kg: Lara (Kub.), do 75 kg: Korobjov (Rus.), do 81 kg: Džanabergenov (Kaz.), do 91 kg: Alexejev (Rus.), nad 91 kg: Solís (Kub.)

Reklama

Související témata: