Hlavní obsah

Doufám, že už takový příšerný den nezažiju, smutnil Krpálek

Astana

Od roku 2011 se judista Lukáš Krpálek pravidelně vracel z mistrovství světa s medailí, tentokrát však v Astaně opouštěl tatami se svěšenou hlavou a slzami v očích. Sice vybojoval slušné páté místo, ale sám na sobě cítil, že prožil jeden z nejhorších dnů v kariéře. Věří však, že ho neúspěch posílí před jeho hlavním cílem, kterým je medaile z olympijských her v Riu de Janeiro.

Foto: David Šváb, ČTK

Český judista Lukáš Krpálek (na snímku) medaili z MS nezískal.

Článek

"Pro mě to byl hrozný den a doufám, že už takový dlouho mít nebudu. Od rána jsem se hrozně trápil a byl jsem na tom příšerně," připustil Krpálek v rozhovoru pro ČTK a Radiožurnál. "Teď se těším, že si odpočinu, dám si pauzu od juda a doufejme, že se vrátím v lepší formě, než jsem teď, a s větší chutí," dodal.

Přestože se na tatami trápil, dostal se až do semifinále, poté co postupně přešel přes Ukrajince Artěma Blošenka, mistra světa z roku 2013 Elkhana Mammadova i Belgičana Tomu Nikiforova, který následně přes opravy vybojoval bronz.

"První zápas byl hrozně těžký, tam už jsem poznal, že na tom nebudu nejlépe. Měl bych Blošenka porazit snadněji. Pak jsem sice porazil Mammadova na ippon, ale zase jsem se trápil s Nikiforovem. Vedl jsem, ale pak jsem se zbytečně hnal do chvatu a hodil mě tak, že mi málem vypadla lopatka," popisoval Krpálek.

Němcům podlehl na ippon

V semifinále ale naletěl do chvatu Němci Karlu-Richardovi Freyovi a v boji o bronz podlehl jeho krajanovi Dimitrimu Petersovi. "Ve všech zápasech jsem dělal hrozné chyby, zbytečně jsem se hnal do akcí. Nemusel jsem, ale stejně jsem jim do těch chvatů vlezl. Především Freye jsem měl porazit, ale udělal jsem hroznou blbost," byl na sebe naštvaný Krpálek.

Připouští, že na jeho výkonu se podepsal i velký tlak, který nezvládl vstřebat. "Jedním z důvodů je, že na mě byl obrovský tlak. Nejen v Čechách, ale i tady v Astaně za mnou každý chodil, že se těší, až vyhraju zlato. Každý si myslel, že ta medaile půjde úplně snadno, ale tak to není. Nemáme to tak, že víme, kolik skočíme, kolik hodíme, kolik uzvedneme. My jsme úpolový sport, ve kterém každý může porazit každého," řekl rodák z Jihlavy.

"Vždy jsem se šíleně stresoval, protože na mě byl obrovský tlak a nebylo jednoduché s tím na žíněnku nastupovat. Závod od závodu to bylo horší a horší a byla jen otázka času, kdy to přijde. Je dobře, že to přišlo teď a ne před olympiádou. Ten tlak teď na mě snad nebude takový. Mohu v klidu trénovat a připravovat se na další zápasy. Hlavně na ten nejdůležitější, a to na olympiádu," dodal.

Krpálek: Vím, na čem musím zapracovat

Čtyřiadvacetiletý judista z USK Praha tak v Astaně nerozšířil svou sbírku medailí, v níž jsou dvě zlata a stříbro z mistrovství Evropy a dva bronzy a zlato ze světového šampionátu.

"Tři medaile z mistrovství světa je úžasný výsledek. Málokomu se to povede. I páté místo je dobré, hodně lidí by s tím bylo spokojeno, ale já se s tím jen tak nespokojím a budu se chtít zlepšit. Vím, na čem musím zapracovat, abych nedělal takové chyby," doplnil zklamaný Krpálek.

Reklama

Související témata: